ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας στο BBC: Η Ελλάδα δεν δέχεται αναδιαπραγμάτευση της θέσης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. - Τελευταία χρονιά της ύφεσης το 2013"

11:21 - 29 Ιαν 2013 | Πολιτική
Στουρνάρας στο BBC: Η Ελλάδα δεν δέχεται αναδιαπραγμάτευση της θέσης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. - Τελευταία χρονιά της ύφεσης το 2013"
"Σοβαρό λάθος" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση, σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC. Ο Έλληνας υπουργός μάλιστα, δήλωσε οτι η Ελλάδα δε θα αποδεχόταν αναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, διότι αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στο τέλος του 2013,  ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε όλα όσα πέτυχε η κυβέρνηση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές, ενώ υπογράμμισε ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι τώρα πολύ μικρή.


«Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, ένα φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και υπογράμμισε ότι «οι καταθέσεις επιστρέφουν, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Είμαστε στα 2/3 του δρόμου προς το στόχο μας. Επομένως οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν».

 

«Καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα στην οικονομία, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία από τις αγορές, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, το κράτος εξοφλεί τις υποχρεώσεις τους στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη» είπε ο υπουργός.

 

Ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο του 2013

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του BBC αναφορικά με την υψηλή ανεργία, την αύξηση των αστέγων και της φτώχειας την ώρα που συνεχίζεται η ύφεση ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξει ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να αποκαθίσταται το επόμενο έτος ακόμα και αν καταγραφεί το 2013 η προβλεπόμενη ύφεση του 4,5%. «Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Αθήνα πιέζει για περαιτέρω διαγραφή χρέους της, ο υπουργός είπε ότι θα καλωσόριζε περαιτέρω μείωση του επιπέδου του ελληνικού χρέους σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό: "Θα έπρεπε να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη ζημιά για άλλους".

 

Σοβαρό λάθος η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

 

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχόταν αναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, διότι αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περισσότερων περικοπών, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι αν εφαρμοστεί το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δε θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας και περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα και συμπλήρωσε:

«Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:33 - 29 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.