ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρυξέλλες: Στο «περίμενε» για τη σύνοδο κορυφής

21:15 - 07 Φεβ 2013 | Πολιτική
Βρυξέλλες: Στο «περίμενε» για τη σύνοδο κορυφής
Συνεχίζεται το «πόκερ» και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαΐων ηγετών στη συνόδο κορυφής των Βρυξελλών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2014 - 2020.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Άγκελα Μέρκελ, Ντεήβιντ Κάμερον, Φρανσουά Ολάντ με την παρουσία του Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των «ισχυρών παικτών» της Ε.Ε.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο, είπε σε δημοσιογράφους ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, ήταν «πολύ υψηλό» και πρέπει να μειωθεί.

 

«Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, τον Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και αν δεν μειωθούν δεν θα υπάρξει συμφωνία» προειδοποίησε.

 

«Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες» τόνισε.

 

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει «να βρουν αποδοτικούς τρόπους και να διασφαλίσουν ότι θα ξοδεύουμε χρήματα με σύνεση».

 

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο Φρανσουά Ολάντ, αν και δεν απέρριψε τη πιθανότητα περικοπών, προειδοποιούσε εμμέσως τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην «καπελώσει» τη Σύνοδο προβάλλοντας αιτήματα περικοπών χωρίς να δεχτεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις και από το μέρος του.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η πιέσεις για περικοπές δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μέχρι ενός σημείου.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις «με υπευθυνότητα».

 

«Νέες καθυστερήσεις θα στείλουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε αυτή τη στιγμή της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης» είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος, τα κράτη-μέλη να γίνουν πιο αδιάλλακτα και να είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει συμφωνία.

 

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, περιέγραψε την ισορροπία που θα πρέπει να επιτύχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

 

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουμε, αλλά και να υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στους πληρωτές και τους αποδέκτες» είπε.

 

Κάθε χώρα από τα στρατόπεδα των «πληρωτών» και των «αποδεκτών» ζητά διάθεση συμβιβασμού από τους υπόλοιπους με αφετηρία συζήτησης την πρόταση Ρομπάι για προϋπολογισμό σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, και το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η δυσκολία των διαπραγματεύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:24 - 07 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.