ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδιωτικοποιήσεις, ανεργία και τρόικα στην ατζέντα της συνάντησης των αρχηγών

15:05 - 18 Φεβ 2013 | Πολιτική
Ιδιωτικοποιήσεις, ανεργία και τρόικα στην ατζέντα της συνάντησης των αρχηγών
Ήδη ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Νιάρχου έδωσε το στίγμα:

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, είναι να μπει η χώρα στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης ώστε να δοθούν ευκαιρίες για δουλειά και να υπάρξει κοινωνική συνοχή που, όπως είπε, «είναι επόμενο σε αυτές τις σκληρές ώρες να έχει τραυματιστεί βαριά με το απίστευτο ρεκόρ της ανεργίας των νέων στο 60%».

Στο πλαίσιο αυτό με τους άλλους αρχηγούς θα εξεταστεί η δυνατότητα επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων από το ΕΣΠΑ, αλλά και ουσιαστικής αξιοποίησης των νέων κονδυλίων που θα λάβει η χώρα μας.

 

Κεντρικό θέμα οι ιδιωτικοποιήσεις

Κεντρικό θέμα στη συζήτηση, που αφορά και το αναπτυξιακό ζήτημα αποτελεί και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Η εμπλοκή με τη ΔΕΠΑΔΕΣΦΑ μετά την έκφραση δυσφορίας από τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο παραχώρησης στη Gazprom οδηγεί σε ανασύνταξη του σχεδιασμού. Θέμα συζήτησης, εν όψει και της επίσκεψης Ολάντ, αναμένεται να αποτελέσει και η διαδικασία παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, για τις οποίες υπάρχει αυξημένο γαλλικό και ρωσικό ενδιαφέρον.

 

Θέμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων

Παράλληλα στη σύσκεψη αναμένεται να μπει και το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα ζητεί απευθείας απολύσεις, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα, γεγονός που δημιουργεί ένα επιπλέον πονοκέφαλο για τους εταίρους, που ήδη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πιεστούν για λήψη ισοδύναμων μέτρων περικοπής δαπανών, λόγω υστέρησης εσόδων.
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν στο τραπέζι τεθούν οι καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, αλλά και η συνακόλουθη προοπτική του ανασχηματισμού, που άνοιξε με διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο την περασμένη εβδομάδα
Φορολογικό και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι οι άλλες παράμετροι που αν και δεν είναι στην άμεση επικαιρότητα αποτελούν καυτά μέτωπα που δημιουργούν εντάσεις στην οικονομίας. Το μεν φορολογικό δημιουργεί έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη και δημιουργεί εσωτερικές τριβές, ενώ κοινή είναι η άποψη τραπεζών και επενδυτικών funds ότι οι όροι με τους οποίους πρόκειται να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδηγούν σε απομάκρυνση της πιθανότητας συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων....

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 18 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.