ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο για το εργασιακό προφίλ και προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων επεξεργάζεται η κυβέρνηση

14:21 - 20 Φεβ 2013 | Πολιτική
Αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με αυξημένα προσόντα και των αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης υπόσχεται ο Αντ. Μανιτάκης.

Την αξιοποίηση των υπαλλήλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης υπόσχεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, που εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου και τη κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή.

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Μανιτάκης εξήγησε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι υπάλληλοι αυτοί να αξιοποιηθούν με επιπλέον μοριοδότηση, τόσο κατά την εξέλιξή τους όσο και για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης. Ο κ. Μανιτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να αποτυπώνεται τόσο το εργασιακό προφίλ των υπαλλήλων, που απαιτούνται κάθε φορά για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, όσο και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τρόπο αξιοκρατικό και απρόσωπο.
Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι κάθε απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περί τα 35.000 ευρώ και έχει καταρτιστεί για να κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά, είτε στις δομές στην κεντρική διοίκηση είτε στην αποκεντρωμένη, αλλά οι υπάλληλοι αυτοί, που είναι αυξημένων προσόντων, κινδυνεύουν να τεθούν πρώτοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας σε σχέση με υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στο δημόσιο για αρκετά χρόνια.
Όπως, όμως, υπενθύμισε ο κ. Μανιτάκης, τα κριτήρια της υπουργικής απόφασης που υπεγράφη, σε εφαρμογή του Ν. 4093/2011 για τους υπαλλήλους που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφορούσαν αποκλειστικά τη διαθεσιμότητα 2.500 υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιπλέον, ήταν υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, «άρα δεν μπορούσε να αφορά υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούσε να αφορά τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης».
Πρόσθεσε μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης ότι στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν αποτυπώθηκαν τα πάγια κριτήρια της διαθεσιμότητας, διότι ο νόμος θέτει ως πρώτο κριτήριο το συμφέρον της υπηρεσίας και ως δεύτερο κριτήριο την αξιοποίηση του υπαλλήλου. Αυτά τα δύο κριτήρια θα εξειδικευθούν με νεότερη, η οποία θα βγει όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το καθεστώς της κινητικότητας, πέρα από αυτή την ειδική και εφάπαξ απόφαση που εφαρμόστηκε το Νοέμβριο του 2011.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.