ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Εξωτερικών: Ρηματική διακοίνωση* στον ΟΗΕ για τις έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο

22:06 - 21 Φεβ 2013 | Πολιτική
Ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη για τις έρευνες που προωθεί η Τουρκία στην Ελληνική Υφαλοκρηίδα κατέθεσε την Τετάρτη στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ο υπουργός ουσιαστικά απαντά στην προκλητική προκήρυξη οικοπέδων εκ μέρους της Τουρκίας τον περασμένο Απρίλιο για έρευνες σε περιοχές που καλύπτουν και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν, ενημέρωσε τον οργανισμό για τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας όπως αυτό καταγράφεται από τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982. Δεν πρόκειται πάντως, όπως τόνιζαν διπλωματικοί κύκλοι, για κατάθεση συντεταγμένων περί των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας.
 
Ουσιαστικά, η ρηματική ανακοίνωση αποτελεί αντίγραφο της αντίστοιχης που είχε επιδοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετά από τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αδειών προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελορίζου.  
 
Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin. «Η Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών,«επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».
 
*Η Ρηματική διακοίνωση συντάσσεται στο τρίτο πρόσωπο (π.χ. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει την τιμήν κ.λπ.) και στο τέλος φέρει την σφραγίδα της Υπηρεσίας που την εκδίδει χωρίς υπογραφή. Συνήθως στο τέλος των ρηματικών διακοινώσεων προστίθενται φράσεις διεθνούς αβρότητας, όπως διαβεβαιώσεις υπολήψεων κ.λπ.

Συνηθέστερες περιπτώσεις έκδοσης διακοινώσεων, ενδεικτικά, γίνονται όταν μία Χώρα:

α) Αιτείται ή παρέχει κάποιες εξηγήσεις.
β) Καθορίζει συγκεκριμένες προθέσεις ή την ακολουθητέα στάση του σε περίοδο ανωμαλιών ή σε διεθνείς περιπλοκές.
γ) Διαμαρτύρεται έναντι έτερης Χώρας γι΄ αθέμιτες πράξεις οργάνων της (π.χ. παραβιάσεις κ.ά).
δ) Διακόπτει διπλωματικές σχέσεις.
ε) Κηρύσσει πόλεμο ή δηλώνει ουδετερότητα.
Τελευταία τροποποίηση στις 08:53 - 22 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.