ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: "Ανοιχτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο"

01:22 - 26 Φεβ 2013 | Πολιτική
Στουρνάρας: "Ανοιχτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο"
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να μη μειώσει τον κατώτατο μισθό και να μην προχωρήσει σε νεά μέτρα επανάλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν για τη μείωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα.

Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, ο κ. Στουρνάρας τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Ανατροπή" στο Mega, τις διαφορές του ελληνικού προγράμματος από την οικονομική πολιτική που εφάρμοζε η γειτονική χώρα για να αντιμετωπίσει την ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί διαφορετικό μοντέλο από την Ιταλία, καθώς "εμείς έχουμε ρίξει το βάρος της προσαρμογής στις δαπάνες", ενώ διευκρίνησε ότι "η Ιταλία δεν ήταν σε ένα πρόγραμμα, όπως εμείς, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία", περιορίζοντας τις κινήσεις τους.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία προειδοποίησε: "Πλέον δεν θα υπάρχουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Πρέπει η Ευρωζώνη να προετοιμάζεται για κυβερνήσεις συνασπισμού".

 

"Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μειώσει τον κατώτατο μισθό"

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις της Ελληνίδας επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη και του κ. Μέργου για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως "η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μειώσει τον κατώτατο μισθό. Η κ.Δαμανάκη ίσως εννοεί ότι είναι ανοιχτή η δημόσια διαβούλευση". Πρόσθεσε μάλιστα: "Είναι δύσκολο να επιβιώσει ένας νέος με 511 ευρώ, ωστόσο εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε τις τιμές και είναι η πρώτη".
Ωστόσο, ο υπουργός διαφώνησε ότι καταρρέει η κατανάλωση, δέχθηκε όμως ότι έχει υπάρξει μείωση. Μάλιστα, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν: ". Μειώνεται η κατανάλωση, αλλά φταίει η δημοσιονομική προσαρμογή, διαφωνώ με τον Όλι Ρεν ότι δεν φταίει. Αλλά φταίει και η ρευστότητα για τη μείωση της κατανάλωσης". Ξεκαθάρισε επίσης πως "δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα. Αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, τότε θα έχουμε πρόβλημα".

 

"Η τρόικα θέλει τις απολύσεις"

Αναφερόμενος στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: "Η τρόικα θέλει τις απολύσεις. Δεν θα απολυθούν 25.000 άτομα, αλλά θα μπουν στην κινητικότητα, δηλαδή εκεί που υπάρχει ανάγκη. Είναι ένα ζήτημα ανοιχτό οι απολύσεις στο δημόσιο. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την τρόικα". 

 

Δικαιότερος ο νέος φόρος για τα ακίνητα

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας εξήγγειλε νέο νόμο για τα ακίνητα, που θα είναι δικαιότερος. Επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πληρώσουν το 2013 περίπου τον ίδιο φόρο, ωστόσο "ο νέος νόμος θα βασίζεται στην αξία και όχι στα τετραγωνικά των ακινήτων".

 

H φοροδιαφυγή δεν έχει να κάνει με πολύπλοκους νόμους, αλλά με ελέγχους

Όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο υπουργός Οικονομικών όρισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αυτοαπασχολούμενοι, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλαξε φέτος η φορολογία στους επιτηδευματίες, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου. Τόνισε δε με έμφαση, ότι η φοροδιαφυγή δεν έχει να κάνει με πολύπλοκους νόμους, αλλά με ελέγχους.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:08 - 26 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.