ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: «Στρατηγική η συνεργασία με την Ελλάδα»

14:49 - 04 Μαρ 2013 | Πολιτική
Συνέντευξη Ερντογάν για τις σχέσεις με την Ελλάδα και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία, ο Ταγίν Ερντογάν χαρακτήρισε «στρατηγική» τη συνεργασία με την Ελλάδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ, τόνισε ότι στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση «θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις» και «θα συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής», ενώ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει πως οι συζητήσεις δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου «αν τίθενται προϋποθέσεις και προκαταλήψεις».

«Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας:

«Φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης. Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα».

«Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την 'στρατηγική', θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά» επισημαίνει, προσθέτοντας:

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

 

«Με καλή προαίρεση» το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου

Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο κ. Ερντογάν αναφέρει πως οι συζητήσεις δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου «αν τίθενται προϋποθέσεις και προκαταλήψεις, πρέπει και οι δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν το θέμα με καλή προαίρεση».

Μήνυμα Ερντογάν στον νέο πρόεδρο της Κύπρου
Για το Κυπριακό, ο Τούρκος αναφέρεται στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι «Καραμανλής και Παπαδόπουλος τελευταία στιγμή υποχώρησαν και δεν το υπόγραψαν» ενώ με αφορμή την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη εύχεται «να βρεθεί θετική ανταπόκριση», καθώς, σε περίπτωση που «τα Ηνωμένα Έθνη ξαναρχίσουν κάτι σοβαρό, εμείς επιθυμούμε να εξευρεθεί δίκαια λύση».

«Η Βόρεια και η Νότια Κύπρος έχουν ίσα δικαιώματα, οι έρευνες στην ΑΟΖ να προχωρήσουν με συνεργασία και των δύο» προσθέτει, σημειώνοντας ότι «όσο αυτό δεν γίνεται και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να επωφεληθούν, η Τουρκία αναγκάζεται να αντιμετωπίσει διαφορετικά το θέμα. Ό,τι εξορυχθεί από την ΑΟΖ, πρέπει να μοιραστεί ισότιμα στον κυπριακό λαό» λέει χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:58 - 04 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.