ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ο Καραμανλής υπήρξε Ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του

21:04 - 06 Μαρ 2013 | Πολιτική
Τσίπρας: Ο Καραμανλής υπήρξε Ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του
Ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην ομιλία του στο Ίδρυμα Καραμανλής.

Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «κατάφερε η προσφορά του στη χώρα, να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του, συνέβαλε μαζί με τους ηγέτες των άλλων παρατάξεων στην εμπέδωση της κουλτούρας της ομαλής δημοκρατικής εναλλαγής, μια κουλτούρα που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο μια γκρίζα προδικατορική εποχή, που, όπως είπε, οι παλιότεροι χαρακτηριστικά ονόμαζαν εποχή του καραμανλισμού. «Οι ίδιοι, όμως, άνθρωποι, ήταν αυτοί που επίσης χαρακτηριστικά επαναλάμβαναν: Το 1974 στην Ελλάδα επέστρεψε ένας άλλος Καραμανλής» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναδείχτηκε ως πολιτικός πρώτης γραμμής σε εκείνα τα χρόνια όπου η πολιτική εξακολουθούσε να διατηρεί στο δυτικό κόσμο μια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι σήμερα, και τον χαρακτήρισε «ριζοσπαστικό στο συντηρητισμό του».

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό «ιδιαίτερα στις μέρες που περνάμε» ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε συλλάβει και ενσωματώσει στην πολιτική του διαδρομή ένα κρίσιμο στοιχείο, πως κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνον από το Δημόσιο και ειδικά από τη δημόσια διοίκηση».

«Στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα του Καποδίστρια, του Τρικούπη, του Βενιζέλου, έφερναν τομές πριν απ’ όλα στους θεσμούς και στη διοίκηση, από το εκπαιδευτικό μέχρι το αγροτικό ζήτημα και από τα θέματα της γλώσσας μέχρι τα μεγάλα έργα και την εκβιομηχάνιση, η βάση κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης παρέμενε το κράτος και η δημόσια διοίκηση» συνέχισε.

«Μεταρρυθμίσεις μέσω της ιδιωτικής οικονομίας δεν προέκυψαν ποτέ κι αυτό γιατί αγορά χωρίς δημόσια παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, σημείωσε πως «είναι αυτό ακριβώς που με απόλυτο και δογματικό τρόπο αναποδογυρίζεται και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μετά τη δεκαετία του ’90, με τις γνωστές επιπτώσεις πλέον στην τεράστια ανισοκατανομή του πλούτου και στη δομική κρίση των ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων».

«Ο συντηρητικός πολιτικός Καραμανλής, λοιπόν, είναι μεν συντηρητικός αλλά δεν παύει να είναι πολιτικός, θέλει να έχει την ευθύνη των πολιτικών επιλογών η πολιτική εξουσία και η δομή ενός συντεταγμένου κοινοβουλευτισμού» παρατήρισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Και ακριβώς επειδή ο Καραμανλής είναι πολιτικός που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του καιρού του, η δομή της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μετά το 1974 φέρει έντονα τη σφραγίδα του, στο μέτρο που επιδίωξή του ήταν η θεσμική εξισορρόπηση των κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων και όχι η υποταγή της πολιτικής στα οργανωμένα και συμπαγή οικονομικά συμφέροντα, ούτε βέβαια η διαιώνιση της διχόνοιας του ελληνικού λαού».

Καταλήγοντας αναρωτήθηκε «τούτες τις πρωτόγνωρες στιγμές που περνά η χώρα, αν ήταν παρόντες μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ... πώς άραγε θα αντιδρούσαν» εκτιμώντας πως «πολύ πιθανόν, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν σήμερα παρόν, να σχολίαζε με τα γνωστά σε όλους... γαλλικά του, πολλές πλευρές της σημερινής ευρωπαϊκής και ελληνικής πραγματικότητας».

«Σε κάθε περίπτωση ... από έναν ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο του διαμετρήματος του Καραμανλή, έχουμε ακόμα και εμείς οι αριστεροί να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα πολιτικά μηνύματα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:18 - 06 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.