ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόσυρση του «σχεδίου Αθηνά» ζητά η ΔΗΜΑΡ

19:13 - 07 Μαρ 2013 | Πολιτική
Την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» που παρουσίασε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας, ζήτησε ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς με το αιτιολογικό ότι «δεν υπακούει σε ακαδημαϊκά κριτήρια».

Η υπεύθυνη του τομέα Μαρία Ρεπούση, υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατάργηση, αλλαγή, μετονομασία πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων, καθώς σύμφωνα με τον ν.4009 απαιτείται και η γνώμη της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) πράγμα που, όπως επισήμανε, δεν έγινε.

 

Η κ. Ρεπούση τόνισε ότι για να γίνει αναδιάρθρωση είναι αναγκαία η συμμετοχή των θεσμικών οργάνων, η αντικειμενικότητα των κριτηρίων η διαφάνεια των διαδικασιών και η υπερίσχυση του δημόσιου συμφέροντος.

 

Πορεία φοιτητών κατά του σχεδίου

 

Οι αντιδράσεις για το σχέδιο που περιλαμβάνει συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και σχολών εντείνονται, και το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία που πραγματοποίησαν φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

 

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε από τα Προπύλαια, λίγο πριν τις 14:00 και οι φοιτητές με πανό και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου ορισμένοι εκτόξευσαν αυγά και μικροαντικείμενα.

 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν έξω από τη Βουλή, όπου παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Ανακοίνωσαν απεργία πείνας

 

Εν τω μεταξύ, απεργία πείνας ανακοίνωσε ότι ξεκινά από αύριο Παρασκευή ομάδα φοιτητών του τμήματος Αλιείας – Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά.

 

Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την μεταφορά του τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της μετακίνησης και ζήτησαν να τεθούν σε μεταβατική περίοδο, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Θεσσαλονίκη, διαφορετικά, υποστήριξαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η πλειοψηφία να διακόψει την φοίτηση.

 

«Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει αυτή η άδικη αντιμετώπιση εις βάρος του τμήματος και του μέλλοντος των φοιτητών του» υποστήριξαν.

 

Έντονες αντιδράσεις σε Ηράκλειο - Λασίθι

 

Και στην Κρήτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σπουδαστές των ΤΕΙ Λασιθίου και Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στα Λιοντάρια, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταγγέλλοντας το σχέδιο «Αθηνά».

 

Στο Λασίθι οι αντιδράσεις συνεχίζονται και μετά την εισήγηση του δημάρχου Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει την παραίτησή του, αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά», δεδομένου όπως αναφέρει, ότι εξαφανίζεται ο Άγιος Νικόλαος και γενικότερα ο νομός Λασιθίου από τον χάρτη ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε αντίθεση μάλιστα με την υπόλοιπη Κρήτη.

 

Το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου ζητά από τους αναπληρωτές συμβούλους να μην αναλάβουν καθήκοντα, όταν κληθούν, τη δέσμευση των κομμάτων σε περίπτωση εκλογών να μην κατεβάσουν κανένα συνδυασμό και τους δημότες να μη συμμετάσχουν σε αυτές.

 

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε τις παραιτήσεις των βουλευτών, του περιφερειάρχη, των περιφερειακών συμβούλων και των διοικητικών συμβουλίων των συλλογικών φορέων, ορισμένοι εκ των οποίων ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Εξάλλου χθες και το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας Λασιθίου έθεσε στη διάθεση του δημάρχου τις παραιτήσεις των μελών του.

 

Υπό κατάληψη το ΤΕΙ Καβάλας

 

Στη βόρεια Ελλάδα, υπό κατάληψη τελεί από χθες το βράδυ το ΤΕΙ Καβάλας, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών του, μέχρι και την προσεχή Τετάρτη, ενώ σήμερα το απόγευμα έχει ληφθεί απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους δρόμους της πόλης.

 

Οι φοιτητές αντιδρούν στην απόφαση κατάργησης του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής, το οποίο θα ενταχθεί στο τμήμα Ηλεκτρολογίας, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», καθώς και για την απορρόφηση του τμήματος Διαχείριση Πληροφοριών από την Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.