ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: Κοινή σταση των "τριών" της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα

15:10 - 11 Μαρ 2013 | Πολιτική
Να επιμείνει στις θέσεις της η κυβέρνηση, στις συζητήσεις με την τρόικα.

Κοινή στάση και τήρηση των θέσεων από τρεις κυβερνητικούς εταίρους ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM" δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της, αναφορικά με τα θέματα που συζητά με την τρόικα. Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να συνεννοηθούν τα τρία κόμματα που συναποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία για τους συγκεκριμένους χειρισμούς, γιατί πρέπει να τελειώνουμε με τα θέματα αυτά, όπως η ανεργία, η διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και οι πρωτοβουλίες στην πραγματική οικονομία.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα εμφανίσθηκε πιο «συνεσταλμένη». Όλοι, οι ίδιοι και τα αφεντικά τους, βλέπουν πλέον τι γίνεται, πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ιταλικές εκλογές, αλλά και ότι οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο. Είναι κάτι νέο αυτό, ανέφερε και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

 

Κοινωνία, οικονομία και κυβέρνηση δεν αντέχουν νέα μέτρα

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι η τρόικα έχει καταλάβει πλέον ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία δεν αντέχουν η κοινωνία, η κυβέρνηση και η πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «στείρα» την άρνηση της τρόικας και «μεγάλο λάθος» της, να μην επιτρέπει τη ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, από την οποία θα υπάρξει αύξηση εσόδων. Ανέφερε επίσης ότι και οι τράπεζες δεν πρέπει να βλέπουν «φοβικά» τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ ρυθμίζει το συγκεκριμένο θέμα με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα, όσα περιλαμβάνονται σε αυτό τα είχε ο ίδιος συμφωνήσει, ως υπουργός Οικονομικών, προεκλογικά με την τρόικα.

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι όταν μειώνεις έσοδα από μια πηγή πρέπει να τα βρίσκεις από άλλη πηγή. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει πει στην τρόικα ότι η απώλεια εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ θα αναπληρωθεί από έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Ήταν κατηγορηματικός σχετικά με τους φόρους για τα ακίνητα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και ότι δεν πρόκειται να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και αφαίρεση περιουσιών. Πρόκειται, είπε, για μια «βάρβαρη προσέγγιση», αναφορικά με την εξόφληση δανείων και χαρακτήρισε «εμμονή» τη δήλωση του κ. Τράα, σύμφωνα με τον οποίο, «όποιος δεν έχει να πληρώσει, ας πουλήσει». Δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με την ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ίσως και με τη συμμετοχή του ίδιου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε, κατ΄ αρχήν, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εξαρτήσει τη στάση του από τη στάση άλλων και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του ως εξής: «Θα μπούμε μπροστά». Όσο για τη συμμετοχή του ίδιου, την χαρακτήρισε ως «τελείως δευτερεύον ζήτημα», αλλά σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ως ενδεχόμενο, θα το συζητήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη.

Σε ερώτηση γιατί υπάρχουν παραιτήσεις για την υπόθεση της ΔΕΗ λόγω άσκησης ποινικής δίωξης κατά των κ. Αθανασόπουλου, Μέργου και Ευσταθόπουλου, ενώ δεν υπάρχει παραίτηση του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, κατά του οποίου έχει επίσης ασκηθεί ποινική δίωξη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η άσκηση δίωξης κατά των πρώτων αφορά σε μια σύμβαση της ΔΕΗ, ενώ η υπόθεση του κ. Γεωργίου «έχει πολιτικά χαρακτηριστικά». Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι πρόκειται για μια διαφορά μεταξύ μιας κυβέρνησης και μιας άλλης, ενώ πρόσθεσε πως αν τώρα δίναμε την εντύπωση, ως χώρα, ότι τα στοιχεία που δίνουμε δεν είναι ακριβή, η ζημιά θα ήταν μεγάλη για τη χώρα. Τόση, που δεν μπορούμε να φανταστούμε, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, σχετικά με την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και γιατί δεν προχωρεί σε ανοιχτή ρήξη με τη θητεία του, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «όταν στέλνουμε μηνύματα που δείχνουν ότι δεν έχουμε επίγνωση της κατάστασης, κάνουμε κακό στη χώρα και στην παράταξη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.