ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς – Αναστασιάδης: Ανάγκη για κοινή στάση στο θέμα της ΑΟΖ

15:37 - 11 Μαρ 2013 | Πολιτική
Το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου, το Κυπριακό και η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στην οικονομική κρίση εν όψει της Συνόδου Κορυφής ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο άντρες εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι παρά τις δύσκολες ώρες που περνά ο ελληνισμός, θα σταθεί όρθιος και θα βγει ενισχυμένος από την κρίση, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

«Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την ΑΟΖ»

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη για «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και την προώθηση του συγκεκριμένου θέματος στους εταίρους μας, αφού τα ενεργειακά αποθέματα των δύο χωρών είναι και ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης».

Ανέφερε ότι «συζητήσαμε για την ΑΟΖ της Κύπρου. Τον τελευταίο μήνα υπογράφηκαν μεγάλες συμφωνίες με εταιρίες, κάτι που αντικατοπτρίζει τις ευκαιρίες που διανοίγονται. Φυσικά η εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου».

Σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι το αν θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία για προώθηση λύσης, μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, θα εξαρτηθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε δε ότι κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και υπάρχουν αποφάσεις.

 

«Ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά»

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά, αλλά θα βγει ενισχυμένος, με αυξημένο πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο» και εκτίμησε ότι οι προσπάθειες της Κύπρου για χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ευοδωθούν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κρίση και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας, καθώς σημείωσε την επιθυμία για συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο της συναντίληψης, που τις χαρακτηρίζει.

Ακόμη σημείωσε ότι με την Κύπρο έχουμε αδελφική σχέση και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ο τέταρτος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας και ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα, η κυπριακή αγορά πρόσφερε ευκαιρίες σε πολλούς Έλληνες».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι είχαν μία παραγωγική και γόνιμη συζήτηση, που δείχνει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για ακόμη πιο στενή συνεργασία.

Είπε ακόμη ο κ. Αναστασιάδης: «Θέλω να διαβιβάσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας για να διασωθεί η κυπριακή δημοκρατία. Μέσα από τον διάλογο, οι δεσμοί θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα μέτρα που θα δώσουν ισχύ στο κράτος και θα τονώσουν τη συνεννόηση των δύο χωρών. Ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι. Η καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα. Η προοπτική είναι μπροστά μας, η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεπεράσουμε τα όποια αρνητικά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.