ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πυρετός στη Λευκωσία φέρνει βήχα στην Αθήνα – Οι ανησυχίες του εθνικού κέντρου

01:05 - 22 Μαρ 2013 | Πολιτική
Ο πυρετός στη Λευκωσία φέρνει βήχα στην Αθήνα – Οι ανησυχίες του εθνικού κέντρου
Να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της Κύπρου επιδιώκει η ελληνική πλευρά, καθώς ο φόβος επέκτασης της κρίσης είναι υπαρκτός.
Ο Γιάννης Στουρνάρας τόσο μετά τη συνάντηση, που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και μιλώντας σε ομάδα 20 φοιτητών MBA του Columbia Business School, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να παρουσιαστεί, το συντομότερο δυνατόν, από την κυπριακή πλευρά ένα «σχέδιο Β», καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές. 

Κρατώντας τις λεπτές διπλωματικές ισορροπίες ο υπουργός Οικονομικών δε θέλησε να ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Έτσι τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζοντας τις αποφάσεις της, ενώ επεσήμανε ότι ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστεί να απορροφηθούν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Εκεί άλλωστε κρύβεται και η μεγάλη ανησυχία της Ελληνικής πλευράς. Ήδη κλείνει μια εβδομάδα με κλειστές τις εν Ελλάδι Κυπριακές τράπεζες με αποτέλεσμα σειρά δραστηριοτήτων να έχουν παγώσει, ενώ η σπορά της αμφιβολίας συνολικά για την πορεία της κρίσης χρέους του Ευρωπαϊκού Νότου, «αυγατίζει» όσο η Κύπρος είναι στο κενό.

 
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Μέγαρο Μαξίμου έχει έναν παραπάνω λόγο να ανησυχεί. Η διατήρηση της εκκρεμότητας δημιουργεί συνολική γεωπολιτική αστάθεια, η οποία είναι ό,τι χειρότερο για το Μαξίμου, σε μια περίοδο που επιδιώκει να κλείσει τα μέτωπα με την τρόικα, ώστε να συνεχίσει, όπως εκτιμούν στο Πρωθυπουργικό γραφείο, η διαδικασία σταθεροποίησης με σύμμαχο τον τουρισμό και κάποιες επενδύσεις, που δρομολογούνται. Επιπλέον, εκτιμούν ότι η αμφισβήτηση της απόφασης του eurogroup και της ευρωπαϊκής - γερμανικής γεωπολιτικής επιλογής έφερε έστω και προσωρινά «καινά» δαιμόνια στην εγχώρια πολιτική σκηνή, που σύμφωνα με το Πρωθυπουργικό περιβάλλον δημιουργούν υπόστρωμα ανάπτυξης λαϊκισμού και λαβή κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ΄ ου και οι σχετικές «φαρμακερές» διαρροές δυσαρέσκειας για τη στάση Αναστασιάδη, που στο παρελθόν ήταν από τους επικριτές του κ. Σαμαρά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 

Απτές συνέπειες

 
Πάντως το άμεσο που καίει την κυβέρνησ,η είναι η άμεση κατάσβεση της Κυπριακής φωτιάς, λόγω οικονομίας. Ήδη ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για άμεσο απογαλακτισμό των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να κλείσει μια ανοιχτή πληγή για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το σχέδιο είναι για αυτόματο πέρασμα των κυπριακών υποκαταστημάτων στα χέρια του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε απευθείας σε ελληνικές τράπεζες οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. 
 
Ωστόσο, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αυτών των τραπεζών αποτελεί ένα μείζον θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι εξαγοράς είναι καθορισμένοι από την τρόικα, χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού χρέους. Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να δώσουν μία τιμή για το «πακέτο» που τους προσφέρεται χωρίς να μπορούν να γίνουν παζάρια. Ζήτημα, όμως, αποτελεί το αν αυτή η διαδικασία επιβαρύνει κι άλλο τα ήδη σε δύσκολη κατάσταση λογιστικά φύλλα των ελληνικών Τραπεζών.
 
Ήδη, αρκετές εταιρίες, ειδικά όσες κάνουν τριγωνικό εμπόριο, με βάση την Κύπρο για λόγους φορολογικούς έχουν δεμένα τα χέρια τους χωρίς να μπορούν να λάβουν ή να καταβάλουν πληρωμές. Το ίδιο ισχύει και για όσους συνεργάζονται με τα εδώ τμήματά τους. Ακόμα και πιστωτικές κάρτες Κυπριακών Τραπεζών δε γίνονται δεκτές, καθώς δεν μπορούν να γίνουν απαιτητά τα χρήματα από τις επιχειρήσεις. Κι αυτό σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες στην οικονομία είναι εύθραυστες και η αγορά ειδικά το Μάρτιο κινούνταν με δυσκολία.
 
Άλλο ένα θέμα που απασχολεί είναι η συνολική απομείωση του όγκου των συναλλαγών σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία που ακουμπούν και τις δύο χώρες. Πολλές ήταν οι επιχειρήσεις, ειδικά σε Ρόδο και Κρήτη, που περίμεναν μέσω των αυξημένων πτήσεων τελευταία από το νησί, αρκετή πελατεία.
Επιπλέον ναυτιλιακές, έστω κι αν δεν αντιπροσωπεύουν μεγάλο τμήμα του ελληνόκτητου στόλου έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι. Πολλοί οι Κύπριοι και οι Έλληνες εφοπλιστές και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες και στα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το επίπεδο του κουρέματος. Βέβαια οι ναυτιλιακές χορηγήσεις σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις είναι μικρές, δεν υπερβαίνουν τα 2 δισεκ. δολάρια, (την ώρα που στην Ελλάδα έχουν συρρικνωθεί κοντά στα 5 δισεκ) και άρα δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα.
Πάντως, 147 ναυτιλιακές εταιρείες με 4.500 εργαζόμενους και 55.000 ναυτικούς, επέλεξαν να έχουν έδρα την Κύπρο. Το κυπριακό νηολόγιο βρίσκεται στη 10η θέση του παγκόσμιου στόλου και στην τρίτη στην Ευρώπη, με εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.650 πλοία ολικής χωρητικότητας που προσεγγίζει τους 20 εκατ. gt, πολλά από τα οποία σχετίζονται με ελληνικά συμφέροντα.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:16 - 22 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.