ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετός στην κυβέρνηση για την έλευση της τρόικας

15:02 - 29 Μαρ 2013 | Πολιτική
Πυρετός στην κυβέρνηση για την έλευση της τρόικας
Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει της έλευσης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ επίκειται η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις ενώ όπως έγινε γνωστό την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων οι οποίοι θα εξετάσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία υπό το βάρος και των εξελίξεων στην Κύπρο.

 

Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία του Γ. Προβόπουλου ενώ ανάλογη σύσκεψη έχει ανακοινωθεί και για το απόγευμα της Παρασκευής.

 

Στην ατζέντα των θεμάτων που τίθενται στις συζητήσεις είναι η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, η υστέρηση των εσόδων, το φορολογικό νομοσχέδιο, η κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και το θέμα του ενιαίου τέλους στα ακίνητα.

 

Ωστόσο σε δηλώσεις του ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός μετέβη αιφνιδιαστικά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη για την προετοιμασία της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που μετείχε στην συνάντηση δήλωσε πως για τις επαφές με την τρόικα οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν πριν από τις 12 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup στην Ιρλανδία. «Όλα θα τα πετύχουμε», σημείωσε. «Μας νοιάζει η αποδέσμευση να φθάνει στην πραγματική οικονομία», δήλωσε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

 

Σε ερώτηση για την Κύπρο υπογράμμισε πως είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη αρνητική ψυχολογία αλλά για όλη την Ευρώπη», είπε, προσέθεσε ωστόσο πως υπήρξε απόλυτη ηρεμία στις τράπεζες στην Κύπρο και όλα πήγαν καλά.


ΠΑΣΟΚ: Αναμένουμε τις προτάσεις


Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ στην άτυπη ενημέρωσή του σημειώνει ότι είναι απαραίτητο το κόμμα να συμβάλει ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική προώθηση του κυβερνητικού έργου και αποτρέπουν την καθήλωση και την ακινησία.


Το ΠΑΣΟΚ εν όψει τις άφιξης των επικεφαλής της τρόικας περιμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις εκκρεμότητες και ειδικότερα: το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΕΤΗΔΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Μυστική συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη

 

Μυστική συνάντηση είχαν χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, για πρώτη φορά από τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης.

 

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο ραντεβού Βενιζέλου και Κουβέλη συζητήθηκαν όλα τα «ανοιχτά θέματα», ο καλύτερος συντονισμός τους εντός της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η Κεντροαριστερά και οι σχέσεις των δύο κομμάτων.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση που διατυπώθηκε για το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ καθώς ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει την παράτασή του και το 2013, ενώ ήδη και ο κ. Βενιζέλος μετά την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ενιαίου τέλους ακινήτων.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:25 - 29 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.