ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πειθαρχικά συμβούλια «βραχνάς» για την τρόικα – Πιέσεις για άμεσες απολύσεις

00:03 - 11 Απρ 2013 | Πολιτική
Τα πειθαρχικά συμβούλια «βραχνάς» για την τρόικα – Πιέσεις για άμεσες απολύσεις
Σε λύση πακέτο μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup στοχεύει η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες, αλλά χωρίς κατάληξη διαβουλεύσεις της Τετάρτης.

Πάντως στο Eurogroup της Παρασκευής δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν ακόμα ανοιχτά μέτωπα.

 

«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την εκταμίευση της δόσης, ενώ σημείωσε ότι τα ανοιχτά θέματα δε θα προλάβουν να κλείσουν εντός της εβδομάδας, γι΄ αυτό και η τρόικα θα παραμείνει με στόχο να υπάρξει απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Πάντως, το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί βασικό αγκάθι για τις διαπραγματεύσεις. Η πλευρά του υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες, αδυνατεί να δώσει επακριβή στοιχεία για απολύσεις, καθώς εκκρεμούν αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων κι άρα δεν μπορεί να προδικάσει το όποιο αποτέλεσμα.

 

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης διαμήνυσε χθες ότι δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις, τις οποίες θα δώσει. Πάντως, η τρόικα ζητεί 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, 7.000 αποχωρήσεις ως το τέλος του έτους και άλλες τόσες ως το τέλος του 2014. Σύμφωνα, πάντως, με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει μπει κανένα νέο θέμα από την πλευρά της τρόικας στο ζήτημα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο.

 

Επίσης, δεν απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων, όπως ανέφεραν κάποιες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αλλά την επιτάχυνση των διαδικασιών με τους επιόρκους για τους οποίους ο κ. Μανιτάκης δήλωσε κατηγορηματικά, ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να τους απομακρύνει χωρίς καθυστερήσεις.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών περιορίστηκε στις δεσμεύσεις που έχουν καταγραφεί στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση συνολικά του Δημοσίου.

 

Έφοδοι ελεγκτών

 

Πάντως ελεγκτές δημόσιας διοίκησης έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» δημόσιες υπηρεσίες με συνεχείς εφόδους. Μουσεία, νοσοκομεία αλλά κι άλλες υπηρεσίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Κύρια επιδίωξη ο εντοπισμός κοπανατζήδων και η διαβίβασή τους στα πειθαρχικά συμβούλια.

 

Παράλληλα η κυβέρνηση αναζητεί τη νομοθετική φόρμουλα που θα της επιτρέψει να προχωρήσει ως τον Ιούνιο στις απολύσεις των 2.000 επίορκων, κάτι που δεν είναι και εύκολο, καθώς κινδυνεύει να καταπέσει στα διοικητικά δικαστήρια. Έχει προτείνει δε, ως αντίβαρο, στην τρόικα την άμεση διακοπή της μισθοδοσίας όσων κατηγορούνται για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους στα πειθαρχικά.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 07:58 - 11 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.