ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: Πιέσεις για απολύσεις και αυστηρές προυποθέσεις για ρυθμίσεις των ιδιωτικών δανείων

00:01 - 12 Απρ 2013 | Πολιτική
Τρόικα: Πιέσεις για απολύσεις και αυστηρές προυποθέσεις για ρυθμίσεις των ιδιωτικών δανείων
Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα για 7500 χιλιάδες απολύσεις το 2013, με τον αρμόδιο υπουργό Αντώνη Μανιτάκη να αντιδρά στις απατήσεις της τρόικας για «εδώ και τώρα» απομακρύνσεις.

Ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιτάσσει ως γραμμή άμυνας το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα, αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι κείμενες διαδικασίες των πειθαρχικών συμβουλίων.

 

Μάλιστα στην όλη διαδικασία εμπλέκει και τον κ. Κουβέλη. Κύκλοι του υπουργού τονίζουν ότι το όλο ζήτημα αφορά την τρικομματική κυβέρνηση, καθώς στο ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο , όπου καταγράφονται οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο δημόσιο, δεν υπάρχουν οι τωρινές απαιτήσεις των τροικανών. Αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι οι δανειστές ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις βάζουν στο τραπέζι, παραπέμποντας το όλο θέμα στον Πρωθυπουργό.

 

Σε χαμηλή πτήση οι ρυθμίσεις για τα δάνεια

 

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση για ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο καταρτίζουν από κοινού το ΥΠΑΝΥΠ και η τρόικα θα αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες κι όχι τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία προς στιγμήν παραμένει ενεργός ο νόμος Κατσέλη.

 

Μετά από πολύωρη σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι όσοι ενταχθούν στις μνείες του νέου νόμου θα έχουν 48 μήνες περίοδος χάριτος όπου θα πληρώνονται κατά πάσα πιθανότητα μόνο ή τόκοι αλλά δεν αποκλείεται και μέρος του κεφαλαίου.

 

Το ΥΠΑΝ επιδιώκει το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε ένα ποσοστό που θα είναι 1,5% πάνω από το επιτόκιο της ΕΚΤ. Αντίθετα η εκφράζει ενστάσεις καθώς στοχεύει να περιορίσει την ένταξη πολλών δανειοληπτών υπό το φόβο της επιβάρυνσης των λογιστικών φύλλων των τραπεζών.

 

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση θα μπαίνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000€, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα του ποσού του υπολοίπου του δανείου για την ένταξη στην ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί 180.000€ υπόλοιπο δανείου, ενώ τρόικα πιέζει για 120.000€,

 

Ανοικτό παραμένει το κριτήριο για το συνολικό εισόδημα. Εάν δηλαδή θα μπορούν να μπουν όσοι έχουν 300.000€ σε κινητή και ακίνητη περιουσία. Αντίστοιχα ανοικτό είναι και το θέμα της ελάχιστης καταβολής για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη. Το ΥΠΑΝ θέλει να διαμορφωθεί στο 10% της προηγούμενης δόσης και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω από 40€/μήνα, ενώ η Τρόικα ζητά υψηλότερες καταβολές.

 

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι και η περιοδικότητα αξιολόγησης του δανειολήπτη από την τράπεζα. Το ΥΠΑΝ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνεται κάθε 2 χρόνια, οι τράπεζες λένε κάθε χρόνο ίσως και σε λιγότερο διάστημα. Πάντως, ο δανειολήπτης θα υποχρεούται να ενημερώνει την τράπεζα κάθε φορά που θα αλλάζει η οικονομική του κατάσταση.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 12 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.