ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: "Θωρακισμένη από κάθε άποψη η Ελλάδα"

13:15 - 15 Απρ 2013 | Πολιτική
Σαμαράς: "Θωρακισμένη από κάθε άποψη η Ελλάδα"
Διάγγελμα αισιοδοξίας εξέπεμψε ο Α. Σαμαράς σε μήνυμα του προς τους πολίτες μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.


Αναφέρθηκε στην επίτευξη συμφωνίας για περισσότερες δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στην μείωση κατά 15% του χαρατσιού για το 2013 και στον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014 που θα είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη -όπως είπε.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "σε λίγο χρόνο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από το Μνημόνιο, θα είναι μία Ελλάδα ισχυρή που δίνει προοπτική στους ανθρώπους της: τώρα κτίζουμε την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει".

 

Ωστόσο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εφέτος είναι μία "δύσκολη χρονιά γιατί αντιμετωπίζονται οι αστοχίες των προηγούμενων ετών, αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας", σημειώνοντας ότι "πετύχαμε την πρώτη ανακούφιση, ανοίξαμε το δρόμο να υπάρχουν νέες ελαφρύνσεις στο μέλλον".

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το παράδειγμα προς αποφυγή, "τώρα η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη", για να εξειδικεύσει: "Εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας".

 

"Στόχος μας να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά να μείνουμε στο ευρώ. Οι θυσίες πιάνουν τόπο, η κατάσταση αλλάζει, η ψυχολογία αλλάζει", υπογράμμισε εμφατικά.

 

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών, ενω όπως είπε στο ”τραπέζι” της επόμενης αξιολόγησης θα βρεθεί η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.

 

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του:

 

"Ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα και η ανησυχία, η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται!  

Αργά χθες το βράδυ έκλεισε η συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων. Κι άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου, των 6 δισεκατομμυρίων...  

 

Προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα. 


Για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Συγκεκριμένα, η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια…  

 

Επίσης προβλέπεται για πρώτη φορά ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο δηλαδή, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτό δεν το δέχονταν καν για συζήτηση. Τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη... 

 

Με την αποκλιμάκωση της φορολογίας που αρχίζει και με περισσότερες δόσεις προς τις εφορίες και προς τις τράπεζες, ανακουφίζονται τα νοικοκυριά.  
  

Ενεργοποιούνται ακόμα προγράμματα με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100 χιλιάδων μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.  
  

Και ο στόχος της ανακούφισης των ασθενέστερων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Και μάλιστα με έμφαση στην ανεργία των νέων…      
  

Τέλος, προβλέπεται η απομάκρυνση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014. Από τους οποίους, 4 χιλιάδες ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός - ένας προς ένα - νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά.  
  

Για καθένα απ’ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό… «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους! Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου! Και είναι και απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας.    
  

Τέλος, επαναλαμβάνεται επίσημα, η δέσμευση των εταίρων μας, ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους! Πράγμα που θα επιταχύνει την έξοδό μας από την κρίση! 
  

Να σημειώσω ακόμα ότι αυτή τη φορά – και για πρώτη φορά – το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.  
  

Η έκθεση της Τρόικας επισημαίνει ρητά, ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πια τους στόχους της, ενώ πέρσι τον Ιούνιο ήταν εντελώς εκτός προγράμματος. Κι αναγνωρίζεται επισήμως ότι για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε και καλύτερα ακόμα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις.  
  

Επιταχύνεται ακόμα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έχει ήδη αρχίσει και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Έτσι θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια… 
  

Φέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όταν η κοινωνία πια η δικιά μας σήμερα έχει φτάσει στα όριά της… 
  

Αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται… 
  

Πριν λίγους μήνες, σας θυμίζω, αλλάξαμε τους «εξωτερικούς» όρους της δανειακής σύμβασης: Πετύχαμε νέο κούρεμα του χρέους, μείωση επιτοκίων στα μισά περίπου απ’ ότι πληρώναμε το 2010, αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία! Και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία, που για χρόνια θα μας κυνηγούσε …  
  

Τώρα αρχίσαμε να αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής μέσα στη χώρα: Πετύχαμε την πρώτη μικρή ανακούφιση κι ανοίξαμε το δρόμο για να υπάρξουν κι άλλες ελαφρύνσεις στο μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό το στόχο, το να πετύχουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, μέχρι στιγμής τον επιτυγχάνουμε …  
  

Ως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το «παράδειγμα προς αποφυγήν» για όλη την Ευρώπη. Τώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ανασφάλεια διαχέεται παντού. Αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη. 
   Τώρα, πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία. Αλλά εμείς ξεπερνάμε ήδη τα προβλήματα που εκείνες έχουν μπροστά τους.  
  

Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων. Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας.  
  

Στόχος μας παραμένει: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο Ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.  
  

Τώρα παλεύουμε για επενδύσεις, για ανάκαμψη, για ανακούφιση των ανέργων, αλλά και για μείωση της ανεργίας. 
  

Ήδη η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αποκαθίσταται. Μόνο πέρσι βελτιώθηκε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη κατά 22 θέσεις! Και φέτος η βελτίωση αυτή επιταχύνεται. Ενώ και για πρώτη φορά ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη… 
  

Δεν σας λέω - κάθε άλλο - ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους.  
  

Ενώ πέρα από τη ρευστότητα που τον επόμενο μήνα αποκαθίσταται, από τον Ιούνιο προβλέπονται εισπράξεις ρεκόρ από τον Τουρισμό μας…  
 

Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή! 
  

Μια κοινωνία που δίνει προοπτική στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους της. Τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια.  
  

Τώρα πια χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει…"

  

 

Διαβάστε επίσης;

 

 

 

 
Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 15 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.