ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο «χτύπημα» Γ. Παπανδρέου κατά των οικονομικών λόμπι...

18:00 - 19 Απρ 2013 | Πολιτική
Με δήλωση του στο site της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρεται κατά των οικονομικών ελίτ, που «εμποδίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει πως αυτό το κλιμακούμενο πρόβλημα έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανισότητας στις κοινωνίες μας, με τον παγκόσμιο πλούτο να συγκεντρώνεται πλέον στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας. «Αυτό έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς η πολιτική καθίσταται όμηρος ισχυρών οικονομικών λόμπι», τονίζει.

 

Τα μεγάλα θύματα, προσθέτει, είναι οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, οι οποίες τιμωρούνται περαιτέρω «καθώς το βάρος της προσαρμογής πέφτει αναμφισβήτητα και άδικα στις ασθενέστερες και πιο ευάλωτες ομάδες, που δεν μπορούν να αποφύγουν την καταβολή των φόρων τους».

 

Ο ίδιος σημειώνει πως η Σοσιαλιστική Διεθνής απαιτεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και το G20, να λάβουν δραστικές αποφάσεις και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης.

 

Επίσης προτείνει τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού και τη θέσπιση ενός διεθνούς φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

 

Οι προτάσεις της Διεθνούς, όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ν. Αφρική.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 18:13 - 19 Απρ 2013
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.