ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δίκη του Άκη, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο ανασχηματισμός τα χαρτιά του ενδοκυβερνητικού πόκερ

00:47 - 22 Απρ 2013 | Πολιτική
Η δίκη του Άκη, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο ανασχηματισμός τα χαρτιά του ενδοκυβερνητικού πόκερ
Σε δοκιμασία θα τεθεί η τρικομματική κυβέρνηση, καθώς το μαρκάρισμα του ΠΑΣΟΚ για ανασχηματισμό είναι έντονο μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για τη δημιουργία θέσεων αναπληρωτών υπουργών σε έξι υπουργεία.

Την ίδια ώρα η ΝΔ αναμένεται να παρακολουθήσει στενά τη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς οι «σκελετοί» που θα ξεθαφτούν αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς στον έτερο κυβερνητικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ.

 

Ωστόσο σε τοποθετήσεις τους από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι προέχουν κινήσεις για να ανακουφιστούν συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, που πλήττονται από την ανεργία, αλλά και υλοποιηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, κι όχι τόσο η διευθέτηση προσωπικών φιλοδοξιών ή η ανακίνηση των φαινομένων διαφθοράς, που η δικαιοσύνη ερευνά...

 

Σε σχέση, μάλιστα, με τον ανασχηματισμό, φωτογραφίζουν πίσω από την πίεση για αλλαγές στην κυβέρνηση σκοπιμότητες εν όψει του μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, που αναμένεται το επόμενο διάστημα. Σημειώνουν δε με νόημα ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, βλ. δίκη Άκη, όλα θα γίνουν με διαφάνεια...

 

ΠΑΣΟΚ: «Το κυβερνητικό σχήμα δεν πρέπει να «βολεύει» στελέχη»

 

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, τυχόν εστίαση της δημόσιας συζήτησης στην απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύσταση νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών -ερήμην του ΠΑΣΟΚ- τείνει να ευτελίσει την ανάγκη για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, ώστε αυτή να περιλάβει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπηρετηθεί από το ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα. «Το κυβερνητικό σχήμα δεν πρέπει να «βολεύει» στελέχη, αλλά να είναι λιτό, λειτουργικό και αποτελεσματικό στον μέγιστο βαθμό» τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

Μάλιστα τονίζουν ότι απαιτείται ολοκληρωμένη και συστηματική επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων. «Από τώρα μέχρι τις Ευρωεκλογές, δηλαδή για τις επόμενες 55 περίπου εβδομάδες, να έχει συγκεκριμένους στόχους και μηχανισμό αξιολόγησης του αποτελέσματός σε εβδομαδιαία βάση» σημειώνουν και δηλώνουν με νόημα σε σχέση με κομβικά υπουργεία ότι «αυτός ο μηχανισμός αξιολόγησης πρέπει να βασίζεται σε μία δίκαια κατανομή «κόστους και οφέλους» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, του βάρους δηλαδή μεταξύ «δυσάρεστων και ευχάριστων» αποφάσεων και πρωτοβουλιών. Δεν είναι δυνατόν π.χ. το ΠΑΣΟΚ να καλείται να σηκώνει συνεχώς το βάρος επώδυνων αποφάσεων χωρίς να αναδεικνύεται η συμβολή του σε θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κοινωνική συνοχή, κοκ».

 

Την ίδια ώρα και στη ΔΗΜΑΡ, αφενός καρφώνουν τον κ. Βενιζέλο καθώς εκτιμούν ότι υπονομεύει την διεθνή παρουσία της ΔΗΜΑΡ σε φόρα όπως η ΕΕ (αναμένεται επίσκεψη Κουβέλη) και η Σοσιαλιστική Διεθνής. Ο διαγκωνισμός για το κεντροαριστερό χώρο στο φόντο των αποφάσεων για τις απολύσεις στο δημόσιο και το χαράτσι, όπου υπήρξαν πολλές κυβιστήσεις, αναμένεται να κορυφωθεί, με τον κ κ. Κουβέλη να πλαγιοκοπεί από αριστερά το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας τη ζέση του για κυβερνητικές αλλαγές, αλλά και να ζητεί περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο από τον κ. Σαμαρά.

 

«Η επίσκεψη του κ. Κουβέλη στις Βρυξέλλες εκτιμούμε ότι θα συμβάλλει στην κατανόηση της ανάγκης να γίνουν ευρύτερα δεκτές οι προτάσεις μας για τον ρόλο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (πολιτικός ευρωπαϊκός Νότος) και τις προοπτικές της ελληνικής κεντροαριστεράς» τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ παίρντας αποστάσεις από τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

 

Η δίκη Τζοχατζόπουλου

 

Στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων ξεκινάει ο πρωί της Δευτέρας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος και τις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μαζί με τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δικάζονται η νυν σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, η κόρη του Αρετή και ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννης Σμπώκος.

 

Το κατηγορητήριο είναι κοινό για όλους και αφορά στο κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για το οποίο προβλέπεται ποινή από δέκα έως είκοσι χρόνια κάθειρξη.

 

Λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δίκης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έστειλε την Παρασκευή δέκα εξώδικα στους κορυφαίους υπουργούς της περιόδου Σημίτη, καθώς και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας τους να καταθέσουν στη δίκη πώς αποφασίστηκαν στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ οι αγορές για τα υποβρύχια και τα TOR-M1.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:09 - 22 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.