ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Πολιτικό το θέμα των αποζημιώσεων - Αβραμόπουλος: Δεν έχει κλείσει το θέμα

11:34 - 24 Απρ 2013 | Πολιτική
Τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 60 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
 Επίσης, είπε ότι πρέπει  να δοθεί  στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής -«του φιλοναζιστικού κόμματος που απουσιάζει σήμερα από τη Βουλή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί το θέμα του δανείου από αυτό των επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες και έκανε λόγο για την ανάγκη πολιτικής διαπραγμάτευσης. Μάλιστα σημείωσε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σήμερα σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος, όταν «ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι» και η διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Όπως επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ και χρόνια κάποιοι -όχι από κόμματα, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων- έθεταν το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και όλη αυτή την περίοδο, η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου τους θεωρούσε γραφικούς.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν μπορεί να αφορά αξιόλογους κατά τα άλλα λειτουργούς του Δημοσίου» (σ.σ. Nομικό Συμβούλιο του Κράτους), αλλά τους ίδιους τους κυβερνώντες.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα και τον κατηγόρησε ότι μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα: να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens» και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ «και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση "ουδείς αναμάρτητος"».
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε με έμφαση ότι το θέμα παραμένει ανοικτό. Αφού τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η ανακίνηση του όλου ζητήματος δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική πράξη απέναντι στο Γερμανικό λαό, σημείωσε ότι δεν υπάρχεικανένας συσχετισμός, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περίπλοκα νομικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν γι’ αυτό και όλος φάκελος έχει δοθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μεγάλο ερώτημα αποτελεί ενώπιον ποιου διεθνούς νομικού σώματος μπορεί να γίνει η διεκδίκηση, αλλά και πώς μπορεί να γίνουν εκτελεστές οι αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση στα Γερμανικά Δικαστήρια δεν θα υπάρξει τύχη, ενώ σε δικαιοδοτικά όργανα τρίτης χώρας ή στο δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει να εξεταστεί εάν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής, αλλά και ο τρόπος πιθανής εκτέλεσης σε περίπτωσης δικαίωσης.
 
«Ειδικά για το θέμα του κατοχικού δανείου έχουμε σημαντικά επιχειρήματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έκανε ο ίδιος εν όσω ήταν στο υπουργείο Οικονομικών. Κατηγόρησε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ ότι παραβλέπει τα όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 24 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.