ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα θα θέσει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων

18:31 - 24 Απρ 2013 | Πολιτική
Η Ελλάδα είπε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διακινδυνεύοντας να δυσκολέψει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με το Βερολίνο, τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκέντρωσε και ταξινόμησε όλo τo σχετικό αρχειακό υλικό που υπάρχει εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες και έχει συντάξει μυστική έκθεση, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Βουλή.


Η έκθεση θα κατατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη συνέχεια η Αθήνα θα αποφασίσει πώς θα υποβάλει επίσημα το αίτημά της, πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρεται στο ύψος των αποζημιώσεων.


"Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα", δήλωσε στη Βουλή. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο προσφυγής και στα διεθνή δικαστήρια.


Ο Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την κρίση.


"Είναι ζήτημα ανοιχτό για 60 χρόνια, δεν χωράει στα πλαίσια της δημοσιονομικής κρίσης", είπε. Η Γερμανία καταβάλει το μεγαλύτερο μερίδιο, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης, του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας ύψους 240 δις ευρώ.


"Το θέμα δεν πρέπει να θεωρηθεί εχθρική κίνηση προς έναν λαό με τον οποίο μαζί πορευόμαστε στην ΕΕ", είπε ο υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι θα προηγηθεί "κατανόηση και συνεννόηση".


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το θέμα λέγοντας ότι "Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια και να φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να ζούμε συνθήκες ενός νέου Ολοκαυτώματος, κοινωνικού Ολοκαυτώματος".

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.