ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς προς υπουργούς: Έχετε και τριψήφιο ... για να μιλάμε απεριόριστα....

21:15 - 25 Απρ 2013 | Πολιτική
Σαμαράς προς υπουργούς: Έχετε και τριψήφιο ... για να μιλάμε απεριόριστα....
Λίγες ώρες μετά το αλαλούμ με τις διατάξεις για δημοσίους υπαλλήλους και τις μειώσεις σε συντάξεις του ΟΑΕΕ, που οδήγησαν σε νευρική κρίση την κυβέρνηση ένα περιστατικό στο υπουργικό συμβούλιο «ήλθε κι έδεσε» το κλίμα των ημερών, εντείνοντας την εικόνα ασυνεννοησίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να «σφίξει» τα λουριά μετά το «ράβε-ξήλωνε» των τελευταίων ωρών και να δώσει μια εικόνα επιτάχυνσης του έργου. Έτσι, αφού ρώτησε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αν θέλουν να πουν κάτι, είδε έκπληκτος την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη να παίρνει το λόγο και να αναφέρεται στις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κυρίως στα προβλήματα που ανακύπτουν με τους ανασφάλιστους πολίτες.

 

Ο κ. Σαμαράς τη διέκοψε ρωτώντας την γιατί ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί επί αυτών των θεμάτων. Η υφυπουργός του είπε ότι προσπάθησε να τα μεταφέρει στον υπουργό, δηλαδή στον Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο κ. Σαμαράς ωστόσο τη διέκοψε πάλι ρωτώντας την δηκτικά γιατί δεν ενημέρωσε τον ίδιο, μέσω του «τριψήφιου» (που επικοινωνούν μεταξύ τους τα μέλη της κυβέρνησης). Η κα Σκοπούλη δεν απάντησε και ο πρωθυπουργός, με αφορμή αυτό το περιστατικό, ζήτησε από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και από τους κοινοβουλευτικούς υπεύθυνους του κόμματος να ενημερώνουν για κάθε πρόβλημα και αμέσως τον υπουργό Επικρατείας (και στενό του συνεργάτη Δημήτρη Σταμάτη) καθώς και τον ίδιο προσωπικά εάν το κρίνουν αναγκαίο.

 

Πάντως στο υπουργικό από το οποίο απουσίαζε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης που επικαλέστηκε λόγο ασθένειας, ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και ζήτησε να μη γίνουν λάθη, λέγοντας: «Περάσαμε τους βαθύτερους ωκεανούς, μη πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό».

 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα έδειξε τις προθέσεις του για το άμεσο μέλλον, τονίζοντας: «Το να διώχνεις επίορκους ή κοπανατζήδες, ή συμβασιούχους που καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνη σύμβαση για χρόνια (εδώ δεν υπάρχει καν μονιμότητα), όταν γίνονται αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς κι όταν υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι και χιλιάδες αδιόριστοι νέοι που πέτυχαν με ΑΣΕΠ, αυτό είναι πρόσκληση».

 

ypourgiko485 250413

 

Ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του, υπογράμμισε ότι η σημαντικότερη από τις τελευταίες εκκρεμότητες με την τρόικα είναι η κινητικότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει, όπως διευκρίνισε να ολοκληρωθεί έως το τέλη του 2013, δηλ. «η διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το δημόσιο και το ξεκαθάρισμα των 25.000 που θα μπουν σε κινητικότητα».

 

Ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, «15.000 υπάλληλοι θα απομακρυνθούν ως το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς και απʼ αυτούς 2.000 το αμέσως επόμενο διάστημα».

 

Ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα στη θέση των ρυθμίσεων που απείλησαν τη σταθερότητα της κυβέρνησης (δημόσιοι υπάλληλοι, περικοπές συντάξεων ΟΑΕΕ) θα πρέπει να βρει ισοδύναμα καθώς από την μεν πρώτη περίμενε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200 περίπου και να εξοικονομηθούν 600 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια από τον ΟΑΕΕ.

 

Η τρόικα άλλωστε καραδοκεί μέχρι να δώσει το πράσινο φως για τη δόση, που το Υπ. Οικονομικών αισιοδοξεί ότι θα την πάρει μετά τη συνεδρίαση του eurogroup της Μ. Δευτέρας για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προϋπολογισμού, κύρια συντάξεις και προμηθευτές υγείας, ΕΟΠΥΥ κτλ.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 26 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.