ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο - Αντιπαράθεση Στουρνάρα-αντιπολίτευσης

17:29 - 27 Απρ 2013 | Πολιτική
Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο - Αντιπαράθεση Στουρνάρα-αντιπολίτευσης
Αντιπαράθεση του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρας με τα κομματα της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Βουλής.

Με θετικές κρίσεις εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και κριτική σε εμβόλιμες διατάξεις, ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αφορά την επείγουσα εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο, καθώς και με το πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα.

 

Η εισήγηση της ΝΔ

 

Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, η Φεβρωνία Πατριανάκου, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο, «για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους και περικοπές για κάλυψη δημοσιονομικού κενού», συνιστώντας δείγμα μιας επιτυχημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης.

 

«Είναι η πρώτη φορά που το φως που αχνοφέγγει, δεν είναι λόγια του εγχώριου πολιτικού συστήματος, αλλά γενική παραδοχή με απεικόνιση των οικονομικών δεικτών. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2013, παρά την ύφεση, θα μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα, θα υπάρξει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και 0,4% πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. «Το μισοσκόταδο γύρω απ' την Ελλάδα εξανεμίζεται» λένε οι New York Times. Παρά ταύτα, δεν πανηγυρίζουμε και δεν τρέφουμε αυταπάτες, γιατί υπάρχουν σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος...» ανέφερε η κα Πατριανάκου παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο.

 

Μέτρα που εξήρε η κα Πατριανάκου, ήταν η μείωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα, οι διευκολύνσεις στις αποπληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, η διάκριση των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, οι διατάξεις για διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια, η τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα ΦΠΑ, η σύσταση κεντρικής μονάδας για τις κρατικές ενισχύσεις, η κατάργηση των ειδικών φορολογικών προνομίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η ευκολότερη πρόσβαση των αγροτών παραγωγών στις άδειες λαϊκών αγορών, η διάταξη για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

 

Αντίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

«Το χαράτσι δεν είναι καινούργιο μέτρο; Κάποιοι άλλοι ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν πως δεν θα υπάρξει χαράτσι; Αν ο στόχος ήταν μια πιο δίκαιη παρέμβαση, μια ανακούφιση, γιατί δεν το φέρνατε μαζί με το περιουσιολόγιο;» αντείπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο υποβάλατε έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές. Στο νομοσχέδιο για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, τη μειώσατε στο μισό και σήμερα, έρχεστε να την καταργήσετε. Σας ευχαριστούμε για την ειλικρίνειά σας!» σάρκασε ο κος Τσακαλώτος.

 

«Είστε και πονηρούληδες! Καταργείτε ακόμα και το 50% των εφοπλιστών και αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Το είχατε κρυφό για να μην το δούμε!» κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών και ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος.

«Δεν υπάρχει επίπτωση απ' την κατάργηση του φόρου στους εφοπλιστές, διότι από άλλη διάταξη δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Σε κάθε περίπτωση, «οι εφοπλιστές θα δώσουν κατ' ελάχιστον 140 εκ. ευρώ παραπάνω φέτος. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του ελληνικού εφοπλισμού και να τους καλέσουμε να διαπραγματευτούμε για εγχώρια προβλήματα όπως τα ναυπηγεία; Εμείς αυτό κάνουμε» συμπλήρωσε ο υπουργός.

 

Ο κος Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι οικονομικές προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου, «δεν έχουν καν μακρινή σχέση με οιαδήποτε σοβαρή οικονομική ανάλυση» και πως «όσο συνεχίζεται σταγόνα με σταγόνα το δηλητήριο του Μνημονίου, δεν μπορεί να είμαστε σε θετική κατεύθυνση». Ο ΣΥΡΙΖΑ - τόνισε ο κος Τσακαλώτος - έχει προτείνει προοδευτικούς συντελεστές για την αποπληρωμή οφειλών (με μηδενικό συντελεστή για τα άτομα που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο φτώχειας) σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που βάζει επιτόκιο υπερημερίας πάνω από 8%, και εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις κάτω των 5.000 ευρώ οφειλές. Απευθυνόμενος τέλος, στον παριστάμενο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη, ο κος Τσακαλώτος υπενθύμισε την διάταξη που απεσύρθη για τα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις διατάξεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του λογιστή και του γεωτεχνικού για να συμπεράνει πως «στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα μικρό και αυταρχικό κράτος.

 

Εργασιακές μεταρρυθμίσεις

 

Ένα κράτος που δεν θα κάνει ελέγχους στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα ρυθμίζει, αν και ο καπιταλισμός πήγε μπροστά με ρυθμίσεις και όχι με έλλειψη ρυθμίσεων....».

«Κε Τσακαλώτο, προβλέπατε πως τον Μάρτιο θα πέσει η κυβέρνηση επειδή θα παίρναμε νέα μέτρα. Εδώ είμαστε!» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Απ' την Κίνα μέχρι την Κούβα ανοίγουν οι αγορές. Είστε οι μόνοι που δεν το δέχεστε» συμπλήρωσε ο υπουργός.

 

vouli660 270413

 

Αντιρρήσεις για τις εργασιακές ρυθμίσεις ωστόσο, δεν διετύπωσε μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι κυβερνητικοί εταίροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ: Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για «ρυθμίσεις που βαφτίζονται υποχρεώσεις» και διέκρινε πίσω απ' τη ρύθμιση για τους λογιστές, «τρεις με τέσσερις μεγάλες εταιρείες».

 

«Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν απόφοιτο λυκείου να είναι ισότιμος με κάποιους που έχουν τελειώσει ΑΕΙ ή κατέχουν και διδακτορικό, μόνο και μόνο επειδή εργάστηκε επί πέντε χρόνια πλάι τους» παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίστοιχα σε σχέση με τη ρύθμιση για την φούρνιση κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ, παρατήρησε πως «δίνουμε άλλοθι στην αντιπολίτευση να λέει πως κάποιοι μας χρησιμοποιούν. Δεν εξυπηρετούμε, ούτε τον ανταγωνισμό, ούτε κάτι άλλο, αλλά συγκεκριμένους επιχειρηματίες...» Αντίστοιχα, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), παρότι με τη σειρά της χαιρέτισε το «κλείσιμο του κύκλου αμφισβήτησης της παραμονής της χώρας στο ευρώ», εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την «πλήρη διάλυση του δικαίου άσκησης των επαγγελμάτων στην Ελλάδα».

 

Για τις ρυθμίσεις χρεών

 

Η κα Ξυροτήρη ζήτησε να ισχύσει η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και για οφειλές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παρατήρησε πως ο μειωμένος συντελεστής για το τέλος ακινήτων (το λεγόμενο «χαράτσι στη ΔΕΗ»), αφορά μονάχα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% - «δηλαδή ελαχίστους». Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε η πρόβλεψη να συμπεριλάβει και αναπήρους σε ποσοστά 67% και άνω, όπως επίσης και τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση.

 

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά Εργασίας

 

«Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν μειώσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα την τριετία 2010-12 και πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση και το επόμενο έτος» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς και στα εισοδήματα. Άρα η μείωση των συντάξεων κατά 35%, δεν είναι μονάχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν επενδύσει με μετοχές στην Εθνική Τράπεζα».

 

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη διαχείρισης της κρίσης στους εργαζόμενους, να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και να ενισχύσει την κερδοφορία τους. Η δική μας αντιπαράθεση δεν γίνεται στα επιμέρους ζητήματα, αλλά στη στρατηγική αυτή επιλογή» διευκρίνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Την πρώτη εξυπηρέτηση των «golden boys» μετά από τις ρυθμίσεις για μείωση των αποδοχών τους, διέκρινε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) εστιαζόμενος στην «αποκοπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον δημόσιο τομέα». Ο κος Μαριάς υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για εκκίνηση της διαδικασίας αξίωσης των γερμανικών αποζημιώσεων και για την συγκρότηση ενός Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών με 150 δόσεις, που θα δώσει την δυνατότητα στους οφειλέτες επιχειρηματίες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, διαγραφόμενοι από τον «Τειρεσία» και εξασφαλίζοντας πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

«Το φως που αχνοφέγγει το έχει κόψει η ΔΕΗ σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Επικράτεια» σχολίασε ο Η. Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) για την ομιλία της εισηγήτριας της ΝΔ. Ο κος Παναγιώταρος, καταφέρθηκε με τη σειρά του κατά της διάταξης για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα, ενώ σε σχέση με τις εξαγγελίες για 25.000 θέσεις εργασίας στα επανεκκινούμενα δημόσια έργα, «το σίγουρο είναι πως δεν θα απασχολήσουν Έλληνες αλλά αλλοδαπούς (...) Ο κος Παπανδρέου μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, «βάλτε όλοι φωτοβολταϊκά», και τώρα έρχεται το ίδιο το κράτος να μειώσει το εγγυημένο κέρδος, βάζει πρόσθετη φορολογία, αυτοδιαψεύδεται και αυτοεξευτελίζεται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αγορητής της Χρυσής Αυγής.

 

Το σύνολο των αγορητών της αντιπολίτευσης, καταφέρθηκε κατά της ρύθμισης για την επιβολή τέλους ακινήτων στις υπό ανέγερση οικοδομές.

«Τα τελείως γιαπιά, τα μπετά, δεν έχουν ρεύμα - απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται για εργοταξιακό ρεύμα και το ειδικό τέλος υπήρχε σ' αυτά και πριν το νόμο. Υπάρχουν ακίνητα που το διατηρούν επί 20ετία εργοταξιακό ρεύμα, λόγω ειδικών διατάξεων. Υπάρχουν ακίνητα που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και αυτόματα ανανέωσαν τα εργοταξιακά ρεύματα. Σημασία έχει η χρήση - και χρήση έχουμε» παρατήρησε ο υπουργός.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:43 - 27 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.