ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αέρα οι πανελλαδικές - Ναυάγησε η συνάντηση Αρβανιτόπουλου με την ΟΛΜΕ

21:25 - 08 Μαϊ 2013 | Πολιτική
Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση των εκπροσώπων της ΟΛΜε με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους που περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις των εκπαιδευτικών για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Παπαχρήστος επισήμανε ότι σε όλα τα βασικά αιτήματα δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία όπως σημείωσε επί της ουσίας εμμένει στην αρχική τοποθέτηση. "Δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά

Ερωτηθείς για το αν τελικά οι εκπαιδευτικοί προτίθενται να πραγματοποιήσουν απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ απάντησε ότι "όλα τα ζητήματα είναι ανοικτά" ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικής τους επιστράτευσης είπε: "Δεν φοβόμαστε την επιστράτευση. Αν η Πολιτεία αποφασίσει να μας φορέσει τα χακί οι εκπαιδευτικοί θα γυρίσουν με ψηλά το κεφάλι".

"Αδιαπραγμάτευτη η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων" δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε: "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τον μόχθο, τα όνειρα και την αγωνία των μαθητών".

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού:"Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη, με δεδομένη την εθνική ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε αλλά μετρά που πήραμε , πήραμε και αυτό της αύξησης του ωραρίου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δυο ώρες εβδομαδιαίως, από 21 σε 23 ώρες.
Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια.
Πάντως ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο: Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους, και τα όνειρα τους.".


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεξαχθούν οι εξετάσεις απρόσκοπτα τον προγραμματισμένο χρόνο και ως εκ τούτου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης. Ωστόσο, μέχρι τότε προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα θεσμικά περιθώρια για να εκτονωθεί η κατάσταση, γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για άλλες λύσεις.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη για το θέμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών οι οποίοι από την πλευρά τους τονίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος μείωσης θέσεων εργασίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Επίσης, σημαντικό είναι το θέμα της μείωσης των οργανικών θέσεων και των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών για την κάλυψη κενών.

Αυτό προβλέπει το προεδρικό διάταγμα για τις αναγκαστικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, που δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να τους μεταφέρει κατά βούληση μεταξύ πόλεων της χώρας προκειμένου να καλύψει τα κενά του, το οποίο ψηφίστηκε τον Νοέμβριο αλλά δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως η κυβέρνηση τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί θα μετατίθενται εντός της περιφέρειάς τους.

Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησής τους με τον υπουργό Παιδείας και να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι.

 

Αρβανιτόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.