ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Κρύβει την τρόικα, ποντάρει στην αισιοδοξία κι ελπίζει στον τουρισμό

09:29 - 14 Μαϊ 2013 | Πολιτική
Μαξίμου: Κρύβει την τρόικα, ποντάρει στην αισιοδοξία κι ελπίζει στον τουρισμό
Αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει θετικούς επικοινωνιακούς όρους μέχρι τις γερμανικές εκλογές δίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Με σύμμαχο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Α. Μέρκελ, που δεν επιθυμεί επικίνδυνες αναταράξεις στον εύθραυστο νότο, πριν το εκλογικό ραντεβού του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση προσπαθεί αφενός να δείξει ότι η οικονομία πάρει καλά, να ξορκίσει το «φάντασμα» της τρόικας, που σε κάθε παρουσία του «παγώνει» την αγορά, να προετοιμάσει το έδαφος για το OSI (κούρεμα θεσμικού χρέους), αλλά και ταυτόχρονα με την πολιτική πυγμής να σπάσει κοινωνικά μέτωπα.

 

merkel621 140213


Στο πλαίσιο αυτό στοχοποιεί μια ισχυρή επαγγελματική ομάδα όπως αυτήν των καθηγητών, αντιδιαστέλλοντας τα αιτήματά τους με τον αγώνα ανάκαμψης που καταβάλουν άλλοι χώροι όπως π.χ. ο τουρισμός.

 

Ταυτόχρονα αξιοποιεί στο έπακρο τα νέα που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, ώστε να σε συνδυασμό με το θετικό momentum που δίνει ο τουρισμός να επαναφέρει σε τροχιά τα έσοδα, αλλά και να φέρει επενδύσεις, με το βλέμμα πάντα στραμένο στο κούρεμα. Έτσι, με γνώση ότι το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ της διπλής δόσης, ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ΣΕΒ εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης.

 

«Η πτώση τελείωσε, σύντομα θα αρχίσει η άνοδος», ήταν μία χαρακτηριστική φράση του Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στο ΣΕΒ, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία που παρουσιάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης και ξένοι αξιωματούχοι.

 

«Μία είναι η έγνοια μου: Να μη χαλαρώσουμε, να πιάσουμε τους στόχους μας, να παραγάγουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να ανακουφίσουμε τον κόσμο ταχύτερα, να βγούμε στις αγορές, να μην πάρουμε άλλα περιοριστικά μέτρα, να αρχίσει η ανάπτυξη», τόνισε. Πρόσθεσε επιπλέον ότι η ελληνική Οικονομία πρέπει να αποκτήσει «απόθεμα αντοχών», ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε αναποδιά έλθει απ΄ έξω»

 

Οι δόσεις σε δόσεις

 

Πάντως η έλευση των δόσεων έστω κι αν θα γίνει σταδιακά, χωρίς την ηχηρή παρουσία της τρόικας «βολεύει» την κυβέρνηση, καθώς λύνει το πρόβλημα των αποπληρωμών ομολόγων της 20ης Μάη, αλλά και δεν καθιστά πιεστική τη συνεχή έκδοση εντόκων που στεγνώνουν της αγορά.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ τα 4,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν τις επόμενες ημέρες αφού η Ελλάδα έχει καλύψει ορισμένες εκρεμμότητες αφού προηγηθεί η έγκριση του EWG και του διοικητικού συμβουλίου του EFSF και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια. Παράλληλα τα υπόλοιπα 3,3 δισ. θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο. Πάντως θέτει και τις αναγκαίεες προυποθέσεις, που δεν είναι άλλες από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το νομοσχέδιο για τη διαφθορά στο Δημόσιο και την υιοθέτηση της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία εξετάζεται από την ΕΚΤ.

 

daiselbloum460

 

Γι΄ αυτό και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ΣΕΒ τόνισε ότι η κομβική αξιολόγηση θα γίνει τον Οκτώβρη, τα μάτια της τρόικας θα είναι εδώ, είτε με τους επικεφαλής είτε με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να δει εάν υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα. Είναι απαραίτητο για την Ελλάδα, είπε με νόημα στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup ο επικεφαλής του Eurogroup να βελτιώσει το φορολογικό μηχανισμό ώστε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη, να προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και να βελτιώσει την λειτουργία των αγορών. Τέλος, ανέφερε, πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία για τις αλλαγές στο Δημόσιο τομέα με αποφασιστικότητα.

 

Εξορκίζει τα μέτρα το Υπ. Οικονομικών

 

Με σύμμαχο το γεγονός ότι μέχρι το 2015 υπάρχει χρόνος το υπ. Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση προσπαθεί να κάψει τη συζήτηση για μέτρα, λόγω των εκτιμήσεων για δημοσιονομικό κενό. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών «απαντώντας» στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα για τους πιο φιλόδοξους στόχους του 2015 και του 2016, τα οποία θα ισοδυναμούν σε 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και σε 2,2% του ΑΕΠ το 2016, ενώ οι αποφάσεις για τα μέτρα αυτά θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο σημειώνει ότι από τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας για την περίοδο 2013- 2014, θα καλυφθεί το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015- 2016.

 

Σύμφωνα, επίσης, με το υπουργείο Οικονομικών, το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε, δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015- 2016. Το αντίθετο, αναφέρουν οι παράγοντες του υπουργείου, έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας.

 

greece reforms460


Όπως προσθέτουν οι ίδιοι, σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για τη δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015- 2016 εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις για την περίοδο 2013- 2014.


Στο ίδια μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-2016. Το αντίθετο, έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας.


Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για να πάρουμε δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 14 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.