ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Κινεζικές επενδύσεις για να γίνει η Ελλάδα "πύλη εισόδου" της Ευρώπης

15:43 - 16 Μαϊ 2013 | Πολιτική
Σαμαράς: Κινεζικές επενδύσεις για να γίνει η Ελλάδα "πύλη εισόδου" της Ευρώπης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Πέμπτη την Κίνα να επενδύσει σε έργα υποδομής και εφοδιασμού, καθώς και στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ώστε η χώρα να γίνει η εμπορική "πύλη εισόδου" προς την Ευρώπη.

Οι πιο πρόσφατες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα αφορούν την εξαγορά ποσοστού της Folli Follie από τον κινεζικό κολοσσό Fosun και την διαχείριση του σταθμού του εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά από την κινεζική Cosco.

 

Κινεζικό ενδιαφέρον για το "Ελευθέριος Βενιζέλος"


Μόλις τον προηγούμενο μήνα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε και το ενδιαφέρον κινεζικών εταιριών για την εξαγορά ποσοστού στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, μέρος του φιλόδουξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 21 δις ευρώ έως το 2020. 

 

elvel600


Μιλώντας στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών κατά την διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Κινέζους να επενδύσουν σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους.
"Χρειαζόμαστε νέα έργα, κυρίως να αναβαθμίσουμε κάποια από τα λιμάνια μας και τους σιδηροδρόμους. Και ήδη τρέχουμε ένα μεγάλο, πολυσχιδές πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Θα θέλαμε οι κινεζικές εταιρίες να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτά. Μπορούμε να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε αυτή την σημαντική "πύλη εισόδου" ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη".
Ο Σαμαράς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις για την δημιουργία ενός μεγάλου αεροπορικού κόμβου από την Κίνα προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική με βάση την Κρήτη και ευχαρίστησε τους Κινέζους για την διακριτική και σταθερή υποστήριξη της προς την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης.

 

Αέρας αισιοδοξίας στην ελληνική οικονομία


Το τελευταίο διάστημα, αέρας αισιοδοξίας πνέει στη χώρα μετά τα εύσημα της τρόικας για τα δημοσιονομικά και την υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη στο μνημόνιο.
Με την ύφεση πάντως να συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά λόγω κυρίως της μεγάλης πτώσης της εγχώριας ζήτησης, οι ξένες επενδύσεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

samaras-kina650


"Θα πρέπει να αναγνωρίσω ότι σε δύσκολους καιρούς, η επένδυση της Cosco αποτέλεσε πολύτιμη βοήθεια για την Ελλάδα, διατηρώντας θέσεις εργασίας την στιγμή που όλα τα άλλα κατέρρεαν", είπε ο πρωθυπουργός.
"H επάνοδος της Ελλάδας θα συμβολίζει και την επάνοδο της Ευρώπης", είπε. "Θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος αυτού του success story".

 

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το "R" στο  https://www.facebook.com/Reportersite

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:57 - 16 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.