ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση επιστροφής στην κοινωνία στο φόντο της κόντρας ΔΝΤ - ΕΕ

20:21 - 07 Ιουν 2013 | Πολιτική
ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση επιστροφής στην κοινωνία στο φόντο της κόντρας ΔΝΤ - ΕΕ
Με αιχμή την ανάδειξη της ανάγκης για μια νέα διαπραγματευτική προσέγγιση με την τρόικα στο φόντο του εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επανακαθορίσει το πολιτικό νου στίγμα εν όψει και των καλοκαιρινών πολιτικών εξελίξεων.

Το πρώτο ζήτημα, κατά το ΠΑΣΟΚ, είναι να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δύο είναι τα ανοικτά κομβικά ζητήματα σύμφωνα με την Ιπποκράτους: α. «Η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. β. Η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο τώρα που η Ελλάδα περνάει στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

pasok610

Κρίσιμος ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ, από τις αντιδράσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ αλλά και της Γερμανίας, στις αναδρομικές αξιολογήσεις του ΔΝΤ διαφαίνεται πόσο δύσκολος ήταν και είναι πάντα ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη που κυριαρχείται από πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες απόψεις. Αυτό δείχνει και πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών και τη συγκρότηση μίας προοδευτικής εναλλακτικής στρατηγικής για το μέλλον της Ευρώπης.
Από την άλλη βέβαια πλευρά, ασπό το ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι το έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς.
Σε οργανωτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την Κυριακή με την εκλογή των γραμματειών των δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών του οργανώσεων τη θεσμική του συγκρότηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του πρόσφατου συνεδρίου του. Ενεργό ρόλο σε αυτό έχει αναλάβει η Γραμματεία συνδικαλιστικού με επικεφαλής το Δημήτρη Λυντζέρη, πρώην Βουλευτή, που με συνεχείς επαφές προσπαθεί να αποκαταστήσει δίαυλους επικοινωνίας με εργασιακούς χώρους. Άλλωστε τα νέα περιφερειακά όργανα καλούνται να αναλάβουν μεγάλο βάρος τόσο για τη λειτουργία μίας νέας μορφής αυτοχρηματοδοτούμενης οργάνωσης που βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την προετοιμασία που απαιτείται να γίνει τους επόμενους μήνες ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα το Μάιο του 2014.

pasok640 260413

Ανάσχεση της ανεργίας και το ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ

 Από την άποψη αυτή, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τα σενάρια για τον ανασχηματισμό και την ενδεχόμενη ανατροπή της κυβέρνηση δεν δίνει σημασία σε παραπολιτικές και αφελείς προσεγγίσεις, αλλά προωθεί σταθερά τις προτεραιότητες που έχει αναδείξει και στις οποίες είναι αφιερωμένη η ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο στο Δήμο Σικεών- Νεάπολης Θεσσαλονίκης.
Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης προώθησης των προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας, στην ανάγκη να βελτιωθεί όσο γίνεται περισσότερο το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στην ανάγκη να διατηρηθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στην ανάγκη να είναι όσο γίνεται δικαιότερος ο ενιαίος φόρος ακινήτων, υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει κατατεθεί και πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, επίκαιρη επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και ιδίως του ΕΟΠΥΥ που το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι είναι το πρώτο ίσως πρόβλημα στην καθημερινότητα του πολίτη και στο οποίο πρέπει να δοθεί άμεση έμπρακτη απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.