ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εξαφανίστηκε» η ΕΡΤ

23:19 - 11 Ιουν 2013 | Πολιτική
«Εξαφανίστηκε» η ΕΡΤ
Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης, οι πομποί της ελληνικής ραδιοφωνίας - τηλεόρασης σταμάτησαν να εκπέμπουν σε αναλογικό σήμα, ενώ αργότερα σταμάτησε και η λειτουργία μέσω internet και ψηφιακού σήματος, σημαίνοντας το τέλος της ΕΡΤ.

Όπως είχε εξαγγείλει νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, η κυβέρνηση έκλεισε οριστικά την ΕΡΤ.

 

Από τη στιγμή που διέρρευσε η πληροφορία για λουκέτο στην ΕΡΤ, υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

 

Στη συνέχεια, πλήθος κόσμου άρχισε να προσέρχεται στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκεύης, σε μια κίνηση συμπαράστασης προς τους 2.565 εργαζομένους της ΕΡΤ που θεωρούνται άνεργοι από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των πολιτών που πήγαιναν στην Αγία Παρασκευή μεγάλωνε συνεχώς, ενώ κλειστή είναι η Λεωφόρος Μεσογείων και στα δύο ρεύματα.

 

louketo-stin-ert

 

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ το αναλογικό σήμα της ΝΕΤ έπεσε ενώ λίγο αργότερα χάθηκε το σήμα της ΕΤ3 και των ραδιοφώνων της ΕΡΤ. Όπως μετέδιδε το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, μόνο στην Αττική προβαλλόταν το σήμα του δελτίου ειδήσεων, ενώ υπήρχαν αναφορές πως και σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας το σήμα της ΝΕΤ είχε κοπεί. Στις 23.53 το σήμα της ΕΡΤ χάθηκε και από το συνδρομητικό κανάλι.

 

Για το τι πρόκειται να γίνει με το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης, η κυβέρνηση, σε non paper που εξέδωσε ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά.

-Τι θα γίνει με τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ;

Όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΕΡΤ μεταβιβάζονται στο ΥπΟικ. Που νομικώς και για όσο διάστημα χρειαστεί θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, αγώνες ή μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα  μετάδοσης η ΕΡΤ, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο, και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς.

- Πώς θα καλύπτονται οι δραστηριότητες των κομμάτων

Το κόστος κάλυψης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα παρέχει στα κόμματα  τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα.

- Πότε θα ξανανοίξει η νέα δημόσια Τηλεόραση;

Το συντομότερο δυνατό. Η νέα τηλεόραση  θα είναι απολύτως έτοιμη για τις υποχρεώσεις της  ενόψει της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Οι εξελίξεις έφεραν μεγάλο προβληματισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ σε πιο έντονο ύφος ήταν η αντίδραση του εταίρου κόμματος της συγκυβέρνησης, της ΔΗΜΑΡ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.

 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία γεγονότα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων media αλλά και του twiiter.  Μάλιστα, το hashtag της #ert βρέθηκε στην πρώτη θέση των wolrdwide trends του δημοφιλούς social media, λίγο πριν τις 12.00 το βράδυ της Τρίτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:35 - 12 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.