ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως απαντούν τα κόμματα στο "λουκέτο" της ΕΡΤ

12:39 - 12 Ιουν 2013 | Πολιτική
Πως απαντούν τα κόμματα στο "λουκέτο" της ΕΡΤ
Επί ποδός τα κόμματα μετά τον "ξαφνικό" θάνατο της ΕΡΤ, που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Προτάσεις νόμου από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ.

Ήδη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν κοινή πρόταση νόμου που ανατρέπει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι έχουν εκφράσει την ριζική τους διαφωνία με το «λουκέτο» στην δημόσια τηλεόραση, θα συναντηθούν εντός της ημέρας με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη έγινε στις 10:30 και στις 14:00 συναντήθηκαν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 15:00 το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και στις 18:00  θα συναντηθούν Κουβέλης και Βενιζέλος στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση που είχε με την ΠΟΣΠΕΡΤ:

«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και κρυστάλλινη. Διαφωνήσαμε με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και με την έκδοση υπουργικής απόφασης που κλείνει την ΕΡΤ και απολύει όλο το προσωπικό χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη φάση, χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση" Παραδέχτηκε αλλά υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών κάνοντας λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον κίνδυνο αποσταθρεροποίησης της κυβέρνησης σε μια ρκίσιμη περίοδο. Είναι ξεκάθαρο ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι αντιμέτωποι με το δίλημα να ρίξουν την κυβέρνηση ή να εξαφανσιτούν πολιτικά. Γιαυτό και η συνάντησή του το απόγευμα παίρνει δραματικό χαρακτήρα. Εν τω μεταξύ υπογραμμίζουν το πόσο σημαντική είναι η.... διαφοροποίησή τους.
Οι υπουργοί μας, οι υπουργοί που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ, δεν υπογράφουν την ΠΝΠ και θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση να συζητήσει σε βάθος για όλα αυτά τα θέματα γιατί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας είναι για εμάς όρος επιβίωσης. Όρος επιβίωσης όχι της κυβέρνησης αλλά της χώρας.
Οι Έλληνες πολίτες θέλουν την κυβερνητική σταθερότητα. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να υπάρχει ένα ασφαλές πλαίσιο οριστικής εξόδου από την κρίση. Αλλά από την άλλη μεριά, οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν να διακοπεί η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναγνωρίζουν το ρόλο της ΕΡΤ, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και μεταρρύθμιση. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει στα τυφλά, δεν μπορεί να γίνει με κλείσιμο των πομπών, με μαύρισμα του σήματος. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς διαβούλευση, δεν μπορεί να γίνει χωρίς έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο και ερήμην της Βουλής.
Άρα, πρέπει να διαφυλάξουμε δύο μείζονα αγαθά: Το πρώτο αγαθό είναι η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το δεύτερο αγαθό είναι η κυβερνητική σταθερότητα.
Υπό το πρίσμα αυτών των δύο μεγάλων αγαθών, που είναι προτεραιότητες του ελληνικού λαού, μπορούμε και πρέπει να βρούμε λύση για το μέλλον της ΕΡΤ και για την αξιοκρατική και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων της. Και βεβαίως μπορούμε να βρούμε και λύση για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η οποία έχει κολλήσει. Και κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης μεταφέροντάς το απλώς στη δημόσια τηλεόραση.
Άρα λοιπόν εμείς καταθέτουμε πρόταση νόμου για τη μη κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ζητάμε να ξαναδούμε από την αρχή το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε στα θέματα αυτά και θέλουμε να αναδείξουμε τη δημόσια τηλεόραση στο θεσμικό επίπεδο που επιβάλλει και το Σύνταγμα και η ευρωπαϊκή νομοθεσία» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

 

Συναντηση Τσίπρα με Παπούλια

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι για το θέμα της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να μη συνδέσει το όνομά του με μια πράξη κατάφωρα αντιδημοκρατική, που δεν έχει και καμία πολιτική νομιμοποίηση από τη στιγμή που οι δύο από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) δηλώνουν ότι δεν τη στηρίζουν.

Είναι χρέος μας να αντισταθούμε στο πραξικόπημα κατά των θεσμών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.
Επίσης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την άρση των συνεπειών αυτής.

Το μεγάλο ζήτημα παραμένει η δυνατότητα συνεργασίας της αντιπολίτευσης καθώς και τα άλλα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση έχουν καταθέσει δικές του προτάσεις νόμου κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Πρότασης μομφής επιδιώκουν οι ΑΝΕΛ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υποβολή πρότασης μομφής (καθώς η αριθμητική δύναμη των βουλευτών του δεν είναι επαρκής για κάτι τέτοιο) ωστόσο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ δεν προκρίνουν μία τέτοια εξέλιξη. "Οι κυβερνήσεις πέφτουν από το λαό όχι από τις μαριονέτες τους" είπε με νόημα νωρίτερα εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε αποφασίσει νωρίτερα να προχωρήσει στη διαδικασία για την πρόταση μομφής, με τους βουλευτές να δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα αναφέρουν στην ανακοινωσή τους:
«1. H κατάθεση πρότασης νόμου, με ένα μόνο άρθρο, για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία αντισυνταγματικά κατέθεσε ο πρωθυπουργός.
2. H κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, με την υπογραφή των 18 βουλευτών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, να στηρίξουν την πρόταση μομφής».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αρνήθηκε να συμπράξει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. «Την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση θα την κάνει ο λαός», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στην ολομέλεια της Βουλής.

Τροπολογία ΚΚΕ

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για την ακύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ και ζητά άμεση συζήτηση στη Βουλή.

Η ΚΟ του κόμματος κατέθεσε τέσσερις πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένουν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ζητεί με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη τη διενέργεια άμεσης συζήτησης στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, με την «προκλητική και αντιλαϊκή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγούνται σε κλείσιμο δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, με πρώτη στη σειρά την ΕΡΤ και χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο».

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 12 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.