ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητείται λύση για το πολιτικό αδιέξοδο: Ανυποχώρητοι οι εταίροι - Πιο κοντά το σενάριο των εκλογών

18:35 - 15 Ιουν 2013 | Πολιτική
Ζητείται λύση για το πολιτικό αδιέξοδο: Ανυποχώρητοι οι εταίροι - Πιο κοντά το σενάριο των εκλογών
Πολιτικό θρίλερ ζει η χώρα, καθώς όλοι αναμένουν με αγωνία τη μεγάλη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων το απόγευμα της Δευτέρας, όπου θα διεξαχθεί το τελικό πολιτικό μπραντ ντε φερ με σημείο αιχμής την τύχη της ΕΡΤ αλλά κυρίως το αν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει καθώς το Σάββατο οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι δίνοντας μια πρόγευση της τακτικής που θα ακολουθήσουν και των κόκκινων γραμμών που θα θέσουν στη συζήτηση.

 

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του το Σάββατο εμφανίζεται αμετακίνητος σημειώνοντας για την ΕΡΤ ότι κανείς δεν την σεβόταν εδώ και χρόνια, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε μόνιμη απεργία και ότι «την έβριζαν ως "απαξιωμένη" και "χειραγωγούμενη" εκείνοι που σήμερα... θρηνούν!».

 

Κάνει λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας από πλευράς όσων την θέλουν ανοικτή, ενώ σημειώνει ότι με τη δικαστική έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας «σύντομα θα πληροφορηθούμε όλα εκείνα που κρύβονταν επιμελώς για δεκαετίες. Και τότε θα πέσουν οι μάσκες και θα αποδειχθεί γιατί τόσος θόρυβος ξαφνικά για την αμαρτωλή ΕΡΤ». Παράλληλα, σημειώνει ότι «ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται», εμμένοντας στη θέση του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Και ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτει:
«Μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεβολευτούν οι βολεμένοι; Μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς να συγκρουστείς με όλους εκείνους που πασχίζουν να διασώσουν τα προνόμιά τους; Μπορεί να αλλάξει η χώρα χωρίς τολμηρές τομές; Μπορείς να ζητάς από τον κόσμο να υποστεί θυσίες, όταν βλέπει να μένουν άθικτα γύρω του «προπύργια» και σύμβολα αδιαφάνειας και διαφθοράς; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά ασφαλώς. Όλοι ξέρουν την απάντηση...

Ο πρωθυπουργός προσθέτει: «Προφανώς δεν αντιδικούμε με τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Αλλωστε, αρκετοί απ' αυτούς θα ξαναπροσληφθούν στον νέο Οργανισμό. Αλλά αξιοκρατικά αυτή τη φορά. Και όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Το πρόβλημα το έχουν τα 'κυκλώματα' που απομυζούσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς να την υπηρετούν. Και το έκαναν με τον πιο αλαζονικό τρόπο».

Επαναλαμβάνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος υγιής οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης, δημόσιος και όχι κομματικά ελεγχόμενος, ενώ προσθέτει ότι το πρόβλημα δεν είναι η ΕΡΤ, αλλά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, και γι' αυτό χρειάζεται η στήριξη του ελληνικού λαού.

 

Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του αν και υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες, πέταξε το μπαλάκι στο τερέν του πρωθυπουργού τονίζοντας πως "αν ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί τις εκλογές, ας αναλάβει την ευθύνη".«Εμείς δεν θέλουμε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Επισημαίνει μάλιστα πως αυτό που επιλέγει η ΔΗΜΑΡ «είναι να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο», ωστόσο τονίζει ότι η αντοχή της κυβέρνησης «εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, τη ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά».

Ο κ. Κουβέλης διευκρινίζει ότι οι ενδοκυβερνητικές τριβές δεν σχετίζονται μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά «με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν».

Αναλυτικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι «εμείς θέλουμε να υπάρχει ο κοινός πολιτικός τόπος, να υπάρχει ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, να υπάρχει ο σεβασμός μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ακριβώς για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Δεν είναι κατά συνέπεια δική μας επιλογή να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές αλλά δεν είναι και επιλογή μας να μην αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μεγέθη διαφορετικών και αντιθέτων απόψεων».

Ακόμη, επαναλαμβάνει ότι η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού και αναδιαρθρώσεων, αλλά «πρέπει να είναι ανοιχτή» και «να προωθηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που πράγματι θα αντιμετωπίζουν υπαρκτές προβληματικές καταστάσεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου».

Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο μιας ενδιάμεσης λύσης (να κλείσει η ΕΡΤ και να ανοίξει σε 10 ημέρες με κάποιες απολύσεις), ξεκαθαρίζει ότι για τη ΔΗΜΑΡ «δεν υπάρχει αυτή η λύση ως ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση».

Τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στο Παρίσι απέρριψαν το συμβιβαστικό σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός και εμμένουν στη θέση τους για διάλογο εφ΄όλης της ύλης με ανοιχτή ΕΡΤ.

Ως εκ τούτου ορατό είναι και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και μάλιστα στον Τύπο ξεκίνησαν και τα σενάρια για τον χρόνο που θα διεξαχθούν. Μάλιστα η Realnews επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του για εκλογικό αιφνιδιασμό με τις κάλπες να στήνονται στις 14 Ιουλίου.

Άλλα πάλι σενάρια εναποθέτουν τη λύση του αδιεξόδου στην απόφαση του ΣτΕ επί της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα της Δευτέρας θεωρώντας ότι από εκεί θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας έντιμος και αξιοπρεπής συμβιβασμός.

Αξίζει να σημειωθεί και η διάθεση της κοινής γνώμης καθώς δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα δύο στους τρεις πολίτες αντιτάσσονται στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Κάπα Research και της Vprc. Σε αναλογία έξι προς τέσσερις οι πολίτες δεν βλέπουν πρόωρες εκλογές, ενώ η πλειονότητα επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μία (προεκλογικού τύπου) ομιλία στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, όπου έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εταίρους του: "Η εντολή είναι να τα αλλάξουμε όλα, αυτή την λαϊκή εντολή δεν τη διαπραγματευόμαστε".  Βεβαίως σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης προτάθηκε ένα μεταβατικό σχέδιο.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε και από την παρέμβαση Παπούλια ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την ΕΡΤ σε λειτουργία.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται και οι διεθνείς αντιδράσεις

Η γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου της ότι την ευθύνη για το θέμα έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση της Αθήνας και πρόσθεσε ότι αν και είναι ενήμερη για τις εξελίξεις, δεν έχει ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.

Έγγραφο της διεύθυνσης της ΕΡΤ προς το υπουργείο Οικονομικών, με ημερομηνία 27 Μαΐου 2013, στο οποίο φαίνεται πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε σημαντικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2013, δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα L' Humanite.

 

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/665308/638/399/0x0000000000677d3e/2/ert-kleisimo-katalipsi.jpg

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Την ίδια ώρα διευρύνεται και το μέτωπο αντίδρασης που έχουν σχηματίσει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ οι οποίο εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με περαιτέρω κλιμάκωση και περιφρούρηση του αγώνα και ήδη απέρριψαν την πρόταση Σαμαρά.

Αυτό αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση, ενώ οι και οι Ενώσεις Τύπου στάθηκαν στο πλευρό τους κηρύσσοντας νέα απεργία στα ΜΜΕ. Για την περιφρούρηση, έχουν ζητήσει και τη συνδρομή των διαδηλωτών.

Έτσι, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις και συνεχίζουν τις μουσικές εκδηλώσεις και συζητήσεις και το Σαββατοκύριακο ενώ με σύνθημα "Η ΕΡΤ είμαστε εσείς" συνεχίζουν να εκπέμπουν ζωντανά από το Ραδιομέγαρο, εκεί όπου καλούν τον κόσμο να ενώσει τη φωνή του μαζί τους

"Η ΕΡΤ δεν είναι ένας κοινός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός: Είναι ιδρυτικό μέλος της EBU, η ΕΡΤ είναι σύντροφος, ήταν το πρώτο μας κανάλι", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.Το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται μέσω Ίντερνετ- από την Ευρωπαϊκή  Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και από -σχεδόν- όλες τις ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και blogs, ενώ για κάποιες ώρες μεταδόθηκε και από τον 902. Επίσης σε λειτουργία τέθηκε και το ERT WORLD, που εξέπεμπε μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.