ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετός στις Βρυξέλλες από τα καμώματα των Αθηνών

00:03 - 17 Ιουν 2013 | Πολιτική
Πυρετός στις Βρυξέλλες από τα καμώματα των Αθηνών
Με το στόμα ανοικτό παρακολουθούν οι ξένοι εταίροι στις Βρυξέλλες τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, καθώς οι εξελίξεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ δημιουργούν έντονο κλίμα αστάθειας, σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Χωρίς να θέλουν να παρέμβουν ανοικτά στα εσωτερικά της χώρας ανησυχούν, σε περίπτωση εκλογών, για ενδεχόμενη άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και για τη συμπόρευση, σε επίπεδο εντυπώσεων, στο θέμα της ΕΡΤ, Ν.Δ και Χρυσής Αυγής. Στο πλαίσιο αυτό και στο φόντο του κλίματος εκλογών που τροφοδοτούν βουλευτές από τη Ν.Δ., σταθμίζουν τα σενάρια αλλαγής κυβέρνησης χωρίς εκλογές, ενώ σταδιακά προσπαθούν να ανοίξουν διαύλους με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ειδικά με τον κ. Σβομπόντα, πρόεδρο της σοσιαλιστικής ευρωομάδας έχει ανοικτό δίαυλο μέσω του κ. Παπαδημούλη. Επιπλέον ασκούν πιέσεις για κοινή πορεία Βενιζέλου – Κουβέλη, με αφορμή και την ΕΡΤ, εν όψει κι Ευρωεκλογών, κι όχι μόνο...

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος φέρεται από πολλούς, εντός κι εκτός, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια διαμόρφωσης όρων πολιτικής σταθερότητας.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης, δήλωσε με αφορμή τα γεγονότα για την ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και σύνεση, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός».

avramopoulos751160613
Ακόμη, επισημαίνει πως «ο δημόσιος τομέας πάσχει» και «είναι ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει, «απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του» και «από αυτήν την απόφαση δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης».
«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο» σημειώνει.

Οι παρατηρήσεις της Επιτροπής

Πάντως, παράγοντες της Επιτροπής, εκφράζουν την απορία τους, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις επιλογές του Πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς ενδεχόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε πάγωμα της χρηματοδότησης της χώρας, ενώ θα δημιουργήσουν προσκόμματα στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων, προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και αύξησης του τουρισμού. (Ήδη στελέχη του χώρου εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενες συνέπειες στην εικόνα της χώρας από το κλίμα αστάθειας).
Μάλιστα, οι κοινοτικές πηγές, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και καιρό ήταν να μη χάσει λεπτό στη διαδικασία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Εν όψει μάλιστα αξιολόγησης Ιουνίου επιμένουν ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο ή πολιτικά παιχνίδια», κάτι που τονίστηκε και στη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Στουρνάρα το Σάββατο το απόγευμα. Ειδικά μάλιστα στέκονται στα θέματα που έχουν να κάνουν με το ζήτημα των εσόδων, της φοροδιαφυγής και της πορεία αναδιάρθρωσης του δημοσίου, ενώ αφήνουν ανοικτό το θέμα της εστίασης, κάτι που ίσως αποτελέσει κομβικό στοιχείο εν όψει συνάντηση πολιτικών αρχηγών. Σε σχέση με την ΕΡΤ, στις ίδιες πηγές υπάρχει προβληματισμός καθώς ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι εκτός Εθνικού προϋπολογισμού, κι άρα θα πρέπει να εστιαστεί σε άλλους φορείς χρηματοδοτούμενους από το Δημόσιο η μείωση προσωπικού. Επίσης και η υπουργική απόφαση που ήλθε σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ότι έχει σημαντικά νομικά προβλήματα σε σχέση με τη διακοπή χρηματοδότησης των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας. (Τμήμα του τέλους πάει στο ΛΑΓΗΕ).

schultz800 160613
Στις Βρυξέλλες, δεν παραλείπουν, μάλιστα, να αναφερθούν στην τοποθέτηση Σουλτς ο οποίος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα προχώρησε σε μια αιχμηρή σύγκριση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
«Θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σπάνια κρύβεται πίσω από την τρόικα. Παραδέχεται ανοιχτά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι και δικά της μέτρα. Την ίδια ώρα υπάρχουν κυβερνήσεις που κλείνουν με δική τους απόφαση τη δημόσια τηλεόραση της χώρας και λένε ότι ευθύνονται οι Βρυξέλλες. Όποιος συμπεριφέρεται έτσι, χάνει τον σεβασμό των άλλων. Όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του, κερδίζει σεβασμό» λέει ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση οι όλη εξέλιξη ακόμα μια φορά κάνει τη χώρα μας «μαύρο πρόβατο» σε μια περίοδο, που οι παραδοχές για αστοχίες του προγράμματος σταθεροποίησης είναι πολλές, και το περιθώριο διαπραγμάτευσης διόλου ευκαταφρόνητο...

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 00:23 - 17 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.