ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητείται λύση για την κυβερνητική κρίση - Διέξοδος αύριο από το ΣτΕ;

07:15 - 17 Ιουν 2013 | Πολιτική
Ζητείται λύση για την κυβερνητική κρίση - Διέξοδος αύριο από το ΣτΕ;
Άρωμα εκλογών "μύρισε" το Σαββατοκύριακο στη χώρα, την ώρα που η κυβερνητική συνοχή - αντοχή φαίνεται να χάνει ένα, ένα τα αναχώματά της. Η κρίσιμη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων τελικά θα γίνει σήμερα στις 19:30 το απόγευμα, ενώ κρίσιμη θεωρείται η απόφαση του ΣτΕ, που μπορεί να αποτελέσει τη βαλβίδα εκτόνωσης στην κυβερνητική κρίση.

Ειδικότερα, η συνοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό έχει διαρραγεί, οι τρεις εταίροι εμφανίζονται αδιάλλακτοι και το σενάριο των εκλογών -που συζητείται πλέον από όλους- ενδεχομένως να μπορεί πλέον να αποτραπεί μόνο από μια πιθανή απόφαση του ΣτΕ για μη επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα σημάνει αναστολή του λουκέτου στην ΕΡΤ.

 

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το ρήγμα στον κυβερνητικό σχηματισμό είναι τέτοιο, ώστε φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτη η συνέχιση του παρόντος κυβερνητικού σχήματος με ορίζοντα και δυναμική διαρκείας.Βεβαίως από το πολιτικό αδιέξοδο προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα για το πως θα αντιδράσουν οι αγορές και οι δανειστές σε ένα ενδεχόμενο τέλος της τρικομματικής κυβέρνησης.

 

Την Κυριακή το κλίμα οξύνθηκε από την ομιλία Σαμαρά στο Ναύπλιο, ο οποίος διεμήνυσε ότι "περιθώρια για συμβιβασμούς δεν υπάρχουν", ενώ άφησε αιχμές για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση Σαμαρά  στην Καθημερινή, όπου εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ανυποχώρητος από την αρχική του θέση.

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις αιτιάσεις Σαμαρά. Σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι "μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους". Στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ευθέως για κλιμάκωση της αλαζονείας του κ. Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2012 και τον κατηγορούν ότι οποιαδήποτε πρόταση έκανε το Κίνημα, για σειρά κυβερνητικών πολιτικών απορρίφθηκαν. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Σαμαράς οδηγεί τη χώρα σε θεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή και τον κάλεσε να πάει να εξηγήσει τη στάση του στην Μέρκελ και τον Ολάντ. Το θέμα, σημείωσε, δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, αλλά η αντιδημοκρατική λειτουργία του κ. Σαμαρά, η ασέβεια και η συνεχής μείωση των εταίρων του στην κυβέρνηση.


Απειλείται η κυβερνητική συνοχή, καθώς παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. «Ο κ. Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αν στην πράξη και στο λόγο- όπως με τη σημερινή εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά- παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Για απειλές και ψεύδη προκειμένου να δικαιολογήσει την κορύφωση της αυταρχικής πολιτικής του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους πολίτες σε συλλαλητήριο, τη Δευτέρα στις 20:00 στην Πλατεία Συντάγματος.

 

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης διοργανώνει και το ΠΑΜΕ στις 19:00 στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΓΣΕΕ.

Παρέμβαση Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σημειώθηκε, στη σκιά των εξελίξεων με την ΕΡΤ, το απόγευμα της Κυριακής.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία -κατά τις πληροφορίες- εξέφρασε το σεβασμό της στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού.

Κατά τις πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η κ. Μέρκελ δήλωσε την υποστήριξη και το σεβασμό της στο μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της κυβέρνησης και τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά.

 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

 

Την ίδια ώρα διευρύνεται και το μέτωπο αντίδρασης που έχουν σχηματίσει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις και συνέχισαν τις μουσικές εκδηλώσεις και συζητήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ με σύνθημα "Η ΕΡΤ είμαστε εσείς" συνεχίζουν να εκπέμπουν ζωντανά από το Ραδιομέγαρο, εκεί όπου καλούν τον κόσμο να ενώσει τη φωνή του μαζί τους.

Η απεργία στα ΜΜΕ

Με 5 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 1 λευκό, συνεχίζονται οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των δημοσιογράφων, ενάντια στο "λουκέτο" της ΕΡΤ.

Η απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Γενική Γραμματεία και τα Γραφεία Τύπου.

Από τα σωματεία Τύπου εξαιρέθηκαν οι εφημερίδες που απήργησαν το Σαββατοκύριακο.

Αυτές είναι οι εξής: Κέρδος, Ναυτεμπορική, Ριζοσπάστης, Αυγή, Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα Των Συντακτών, Ελλάδα Αύριο, Πριν, Εποχή, Ο δρόμος της Αριστεράς.

Οι εφημερίδες αυτές θα κυκλοφορήσουν ως απεργιακά φύλλα.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς στη θέση των προγραμματισμένων δελτίων ειδήσεων τους, να παίξουν 5λεπτα δελτία με θέμα την ΕΡΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:59 - 17 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.