ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχάζει η ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ

00:01 - 18 Ιουν 2013 | Πολιτική
Διχάζει η ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ
Με φόντο την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση κατάφεραν να αποφύγουν τον σκόπελο των εκλογών και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιήσουν μια συζήτηση εφ΄όλης της ύλης. Μένει να διευκρινιστεί το πως θα λειτουργήσει η ΕΡΤ καθώς οι εταίροι μεταφράζουν διαφορετικά την απόφαση του Συμβουλίου.

Ένταση, διαφωνίες και κόκκινες γραμμές έφεραν τον άσπρο καπνό στο Μαξίμου χθες βράδυ όπου επιβεβαιώθηκε το εξής σενάριο: πρώτον  ότι κανείς από τους συγκυβερνώντες δεν επιθυμεί τις εκλογές και δεύτερον ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέμα από αυτό της ΕΡΤ που τέθηκαν επί τάπητος στη συζήτηση των "τριών".

Ωστόσο, το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στα ύψη αφού ναι μεν αποφύγαμε τις εκλογές, πρόσκαιρα ή όχι θα δείξει, όμως υπάρχουν σημαντικές αποκκλίσεις στην μετάφραση που κάνουν οι δύο πλευρές στην απόφαση του ΣτΕ και αυτό μπορεί να πυροδοτήσει νέα εστία έντασης στην κυβερνητική συνοχή.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ, αλλά από την πλευρά του Μεγάρου και του υπουργείου Οικονομικών, ερμηνεύοντας διαφορετικά την απόφαση, μιλούν για λειτουργία άλλου ραδιοτηλεοτπικού φορέα, καθώς δεν ακυρώνεται το μέρος της κυβερνητικής απόφασης για κατάργηση της ΕΡΤ.  

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρχηγοί άνοιξαν σειρά θεμάτων, όπως η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, ο ανασχηματισμός (θα ανακοινωθεί εκτός απρόοπτου σε δύο εβδομάδες) και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου.

"Την Τετάρτη πιστεύουμε να υπάρξει σύγκλιση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές και έκαναν γνωστό ότι στη σύσκεψη δεν τέθηκε θέμα εκλογών ή προσώπων που θα μπουν στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε πως  η κυβέρνηση πρέπει να «ερμηνεύσει σωστά» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, ενώ ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι  η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα και στην παλαιά της μορφή.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη, η ΕΡΤ έχει κλείσει και είναι στη αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών η σύσταση και η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεπτικού φορέα, για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη του διάδοχου ραδιοτηλεοπτικού σχήματος.

Η σύσκεψη διήρκησε κάτι παραπάνω από 2 ώρες και έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός έθεσε και τα θέματα του ανασχηματισμού και του καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης -κάτι που μετ΄επιτάσεως ζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι. 

Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προσήλθαν στην σύσκεψη με σαφείς διαφορές, καθώς η πρόταση του πρωθυπουργού για λειτουργία ενός μεταβατικού φορέα στην ΕΡΤ με άμεση επαναλειτουργία της δεν βρήκε σύμφωνους τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι λένε «ναι» στην αναδιάρθρωση, αλλά με ανοιχτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η νέα πρόταση του πρωθυπουργού για την ΕΡΤ

Με εννέα προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διέξοδο την τρικομματική κυβέρνηση, προσήλθε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Οι προτάσεις:

1ον τη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία

Α) θα αναλάβει να προσλάβει απαραίτητο προσωπικό δημοσιογράφων, τεχνικών και οποίας άλλης ειδικότητας απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά νέο πρόγραμμα

Β) θα καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του.

2ον Αυτή η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού

3ον Να κατατεθεί άμεσα το ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου

4ον Να κάνουν συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων

5ον Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων

6ον Να οριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παραμερίζεται

7ον Να γίνει ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ 8ον Να συζητήσουν για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και

9ον Να συζητήσουν για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση

Οπως είπε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, στους τρεις αρχηγούς «πρέπει να να αναβαπτίσουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στο λαϊκισμό, για να μην πάμε σε εκλογές, για να μην παραγραφούν αδικήματα από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, για να μην ακυρωθεί η ευκαιρία του αγωγού ΤΑΡ σε συνδυασμό με τη ΔΕΣΦΑ που αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά τη χώρα».

nerit720 170613

Υψηλοί τόνοι από τους εταίρους

 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση άρχισε με αφορμή την ΕΡΤ αλλά το βασικό, όπως είπε, είναι η ανάγκη σεβασμού των κανόνων, και η κυβέρνηση να λειτουργεί «όχι ως μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους της».

«Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της», αφού λυθούν «τα θέματα δημοκρατίας» που άνοιξαν με την ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός «ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Σαμαράς -είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας των κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης κατόπιν της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της ΕΡΤ -την άμεση επαναλειτουργία της οποίας αναμένει η ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ- καταδεικνύει πως στο πλαίσιο μίας τρικομματικής κυβέρνησης ουδείς μπορεί να λειτουργεί με μονομέρεια.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι επισπεύδουσα δύναμη, και αναμένει να εξέλιξη της συζήτησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Στουρνάρας: «Η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρωσε την κατάργηση της ΕΡΤ και ότι οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας».

stournaras660 180613

Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την προσεχή Τετάρτη στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».

ΟΙ δηλώσεις Στουρνάρα στους δημοσιογράφους

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Καλησπέρα σας. Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Διατάσσεται, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός τω Πρωθυπουργώ να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα. Για την κυβέρνηση μείζον θέμα και ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε και φυσικά θα συνεχίσει. Και την Τετάρτη ελπίζουμε να υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση.

Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει; Θα μπει τέλος στο μαύρο;

Ι. Στουρνάρας: Το συντομότερο δυνατό.

Δημοσιογράφος: Οι δυο αρχηγοί μιλούν για επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Άμεσα κιόλας.

Ι. Στουρνάρας: Σας έκανα νομίζω δήλωση σαφέστατη».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:08 - 18 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.