ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα – Σερβία: Αναζητείται τόνωση των αναιμικών διμερών εμπορικών σχέσεων

10:50 - 19 Ιουν 2013 | Πολιτική
Ελλάδα – Σερβία: Αναζητείται τόνωση των αναιμικών διμερών εμπορικών σχέσεων
Τα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στο Βελιγράδι ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος με τον Ιβιτσα Κοτζιτς, υφυπουργό Οικονομίας της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
 Στόχος είναι η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - Σερβίας το οποίο ακόμη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις 350 εκατ. ευρώ ετησίως
 
Ο κ. Μίχαλος έθεσε στο σέρβο υπουργό μια σειρά πρωτοβουλιών που μπορούν να αναπτυχθούν ώστε να στηριχθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιομηχανία κλπ. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων επενδυτών στη Σερβία μαζί με την Ιταλία και την Αυστρία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις άλλωστε είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία έχοντας τοποθετήσει από το σύνολο των15 δισ. ευρώ που έχουν μπει σ ωτη χώρας άμεσες ξένες επενδύσεις από το 2001 πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Οι κύριοι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός -μάλιστα οι επενδύσεις δύο ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνονται στις 20 μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία στη Σερβία- και ο ξενοδοχειακός, ενώ επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη στον κλάδο της βιομηχανίας, των ακινήτων και των πετρελαιοειδών.
Σε διαρκή ανάπτυξη είναι από την άλλη το τουριστικό ρεύμα από τη Σερβία προς την Ελλάδα, καθώς ετησίως μας επισκέπτονται 700.000 Σέρβοι τουρίστες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπούλιας κατά την παρουσία του στο Βελιγράδι ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και το αίτημά της για άμεση λήψη ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. 

«Στο θέμα αυτό επανέλαβα την ειλικρινή πρόθεση της χώρας μου να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Τόνισα ότι η τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας είναι καίρια προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό μέλλον κάθε υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας»δήλωσε χαρακτηριστικά.Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της στο ζήτημα του Κοσόβου και για την υποστήριξη που παρέχει στις προσπάθειες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας του.Αναφερόμενος στο θέμα της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Νίκολιτς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς πράξαμε ό,τι ήταν να πράξουμε. Σειρά έχουν, τώρα, οι άλλοι να πράξουν τα όσα έχουν υποσχεθεί.»Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.