ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τριτώνουν" σήμερα οι συναντήσεις των αρχηγών: Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

07:35 - 20 Ιουν 2013 | Πολιτική
"Τριτώνουν" σήμερα οι συναντήσεις των αρχηγών: Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις
Πιο κοντά σε συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκονται από χθες οι κυβερνητικοί εταίροι μετά τη μαραθώνια σύσκεψη -διάρκειας 3,5 ωρών-, η οποία επαναλαμβάνεται σήμερα (20.30), σε μία τρίτη προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Τα δύσκολα βήματα για την υπέρβαση της κυβερνητικής κρίσης μάλλον έχουν γίνει και απομένει να δούμε που θα καταλήξουν οι επώδυνες διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν την τύχη του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα αλλά κυρίως τη συνολική λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Παράθυρο συμφωνίας φαίνεται ότι άνοιξαν οι κυβερνητικοί εταίροι κατά τη μαραθώνια σύσκεψη -διάρκειας 3,5 ωρών-, η οποία επαναλαμβάνεται σήμερα (20.30), σε μία τρίτη προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.Στις δηλώσεις τους, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης απέφυγαν να αναφέρουν τη λέξη "ΕΡΤ", μιλώντας για "επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης".

 

Ο Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για "σύνθετη συζήτηση", στην οποία τέθηκαν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και "το πως θα λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣτΕ". Σημείωσε επίσης οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.

"Δεν υπάρχει συμφωνία, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται", ανέφεραν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ανέφεραν ότι "έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, γι' αυτό βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης παρά στη ρήξη".Πρόσθεσαν ωστόσο "πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα".Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η νέα σύσκεψη στο Μαξίμου δεν συνδέεται με τη συνεδρίαση του ΣτΕ που πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς "τα ζητήματα είναι πολιτικά".

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεσημέρι και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, στον οποίο εξέφρασε με απόλυτο και σαφή τρόπο τη θέση του.Πριν από τη νέα σύσκεψη της Πέμπτης, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα συνεδριάσουν προκειμένου οι πρόεδροι τους να ενημερώσουν τα στελέχη για τη φάση στην οποία βρίσκονται οι συζητήσεις να ληφθούν αποφάσεις για το πως θα κινηθούν τα κόμματα.

 

Η νέα συνάντηση προσδιορίστηκε για τις 20.30, καθώς ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βιέννη για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 19.15.

Παράταση της αγωνίας με νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Πέμπτης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βενιζέλος

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι "η στάση μας διαπνέεται από αίσθημα εθνικής και κοινωνικής δικαιοσύνης", για να προσθέσει -αφήνοντας αιχμές για τις διαρροές των τελευταίων ημερών- ότι ο ίδιος λέει στις συσκέψεις ότι λέει και δημόσια.Είπε ότι έχει σημασία "να υπάρξει συμφωνία που διασφαλίζει την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και την άμεση λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης"."Η συζήτηση μας αφορά την επαναθεμελίωση της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης", τόνισε για να προσθέσει: "Ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει σταθερότητα, θέλει κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας".Ο ίδιος χαρακτήρισε "δύσκολη" τη συζήτηση.

Κουβέλης

Ο Φ. Κουβέλης είπε ότι καταβάλλει "κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση. Να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση με όλες της τις συχνότητες και κανονικό πρόγραμμα", παρατηρώντας ότι "δεν είναι μόνο το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και της τρικομματικής κυβέρνησης, που πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση των τριών κομμάτων"."Πρέπει να υπάρχει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας στη βάση των νέων δεδομένων στο σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική", επισήμανε και χαρακτήρισε "επίπονη διαδικασία" τη διαβούλευση των τριών αρχηγών, με "επιμονή από τη ΔΗΜΑΡ να εξασφαλιστούν όσα σας ανέφερα"."Για μας προέχει το συμφέρον του ελληνικού λαού", υπογράμμισε και κατέληξε: "Πρέπει ο τόπος να οδεύσει στην έξοδο από τα αδιέξοδα που έχει οδηγηθεί από την κρίση. Η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ θα είναι διαρκής για να βγούμε έξω από τα αδιέξοδα της χώρας".Συνεργάτης του κ. Κουβέλη ανέφερε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι "για απόψε αποφεύχθηκε η κρίση".

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστη ώρα πριν από τη σύσκεψη, στο Μαξίμου επικρατούσε νευρικότητα καθώς οι εταίροι εμφανίζονταν απορριπτικοί ως προς τις εναλλακτικές προτάσεις Σαμαρά, ο οποίος πρότεινε ως έσχατη υποχώρηση την πρόσληψη 1.200 ή ακόμα και  όλων των εργαζόμενων της ΕΡΤ στο μεταβατικό σχήμα.Το περιβάλλον Σαμαρά διέρρευσε ότι η "κόκκινη γραμμή" του Μαξίμου είναι ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί.

Το πρωί, υπήρχαν πληροφορίες ότι πρότεινε ένα μεταβατικό φορέα με μικρής κλίμακας ενημερωτικό χαρακτήρα (τρία δελτία ειδήσεων, τρεις εκπομπές και ιστορικές εκπομπές), στο οποίο θα απασχολούνται από 40 έως 800 άτομα, με δίμηνες συμβάσεις και διαμόρφωση νέων στούντιο στη Βουλή από όπου θα γίνονται οι εκπομπές.Βενιζέλος και Κουβέλης συναντήθηκαν προκειμένου να καθορίσουν μία κοινή πλατφόρμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες προσήλθαν με τις πάγιες προτάσεις τους, οι οποίες στα περισσότερα σημεία ταυτίζονται.Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε η ΕΡΤ να τεθεί υπό εκκαθάριση εν λειτουργία. Διεμήνυε μάλιστα ότι "η κυβέρνηση έκανε ένα λάθος, οφείλει να το αναγνωρίσει και να το διορθώσει".Η ΔΗΜΑΡ ζητούσε την άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την άμεση επιστροφή στην κατάσταση που είχε η δημόσια ραδιοτηλεόραση την περασμένη Δευτέρα και κατόπιν μία επιτροπή να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ άσκησαν πιέσεις στον Φ. Κουβέλη να δεχθεί την πρόταση Σαμαρά για πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΡΤ (πλην Μουσικών Συνόλων και Ραδιοτηλεόρασης).


Στο περιθώριο της συνάντησης των κυβερνητικών εταίρων συνέβησαν τα εξής:

  • Σε "αγώνα μέχρι την τελική νίκη" κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του έξω από το Ραδιομέγαρο.
  • Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απορρίπτουν την πρόταση Σαμαρά για επαναπρόσληψη με δίμηνη σύμβαση στο μεταβατικό σχήμα.
  • Σαμαράς και Στουρνάρας έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωση στην τρόικα ότι ο στόχος των 2.000 απολύσεων από το Δημόσιο επιτυγχάνεται με το κλείσιμο της ΕΡΤ.* Στον αέρα και πάλι το κανάλι της Βουλής.
  • Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η συρρίκνωση του δημόσιου, τόνισε αξιωματούχος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
  • Διαψεύδει ο πρόεδρος του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκος, τηλεγράφημα του ΑΠΕ που περιείχε "νέες διευκρινίσεις" επί της απόφασης για την ΕΡΤ.
  • Μήνυση κατά Στουρνάρα και Κεδίκογλου κατέθεσαν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΤΕΡ.* "Η ΕΡΤ με τη μορφή που τη γνωρίζαμε τελείωσε", τονίζεται σε σημείωμα που υπογράφει ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αν. Μπάνος.
  • Η ελευθερία της γνώμης στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το κλείσιμο της ΕΡΤ, αποφάνθηκε ο Επίτροπος Γ. Χαν, διευκρινίζοντας πως η τρόικα δεν έχει ζητήσει το κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
  • Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι επανέρχεται με την ίδια τροπολογία για την κατάργηση της ΠΝΠ και της υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ, σε ν/σ του ΥΠΕΚΑ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:04 - 20 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.