ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

10:42 - 24 Ιουν 2013 | Πολιτική
Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομματικών επιτελείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον ανασχηματισμό και την προγραμματική συμφωνία, που αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο έως την Τρίτη. Σαμαράς και Βενιζέλος φέρεται να είχαν μυστική συνάντηση την Κυριακή ενώ στο επίσημο ραντεβού που θα δώσουν στο Μαξίμου αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πληροφορίες ήθελαν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής μακριά από τις κάμερες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από τον κ. Σαμαρά η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει αλλαγή της κυβερνητικής λειτουργίας με συχνότερες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής και θεσμοποίηση της κοινοβουλευτικής συνεννόησης ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και να προωθείται πιο αποτελεσματικά το νομοθετικό έργο ενώ στο εξής θα επιδιωχθεί να αποφεύγονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.Το σίγουρο είναι πως και οι δύο επιθυμούν να μπουν νέα πρόσωπα με μεταρρυθμιστική πυγμή προκειμένου να επισπευσθεί το κυβερνητικό έργο.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί όπως φαίνεται την Τρίτη ή την Τετάρτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί αν θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου ή θα τοποθετηθεί επικεφαλής κάποιου χαρτοφυλακίου.Στην περίπτωση πάντως που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπουργοποιηθεί, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή εναλλακτικά το διευρυμένο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερα του ενός ραντεβού για τους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο για να καταλήξουν στο νέο σχήμα και την προγραμματική συμφωνία, ωστόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι με δηλώσεις τους στον κυριακάτικο Τύπο έσπευσαν να δώσουν το στίγμα των προθέσεων τους.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής o κ. Σαμαράς τόνισε πως ο Ευ. Βενιζέλος είναι εταίρος πλήρους ευθύνης και ότι αυτό του το αναγνωρίζει 100%.Και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω... Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως".

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε "Έθνος της Κυριακής" πως το βασικό δίδαγμα της κρίσης είναι πως "στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές επιλογές" και σημείωσε ότι και πάλι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και το έκανε".Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχει ζητήσει προγραμματικές, οργανωτικές και προσωπικές εγγυήσεις.

Νέο σχήμα με φρέσκα πρόσωπα

Πληροφορίες για τον ανασχηματισμό θέλουν τα δύο μεγάλα υπερυπουργεία που δημιουργήθηκαν πέρυσι να διαχωρίζονται.΄Έτσι, το ΥΠΕΚΑ θα χωριστεί σε Υποδομών και Ανάπτυξης, ενώ το ίδιο θα γίνει για το Παιδείας που θα χωριστεί από το Πολιτισμού.

Επίσης, όπως φαίνεται η ΝΔ θέλει να κρατήσει τα δύο επίμαχα υπουργεία που είχε η ΔΗΜΑΡ, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και  Δικαιοσύνης και τα ονόματα που ακούγονται είναι των κυρίων Βορίδη και Αθανασίου.Πρόταση για υπουργείο φαίνεται ότι θα τεθεί και στους κυρίους Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ μάλλον θα περάσουν τα υπουργεία Εργασίας, Ενέργειας, πιθανότατα και το Υγείας.

Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται πως έχουν καταλήξει στη δημιουργία υπουργικής θέσης που θα έχει ως τομέα ευθύνης την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης, θέση την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.Πρόταση έγινε για τη συγκεκριμένη θέση στον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος όμως δεν δέχθηκε, καθώς επικαλέστηκε προσωπικές υποχρεώσεις που τον αναγκάζουν να είναι στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, αμετακίνητοι εμφανίζονται οι υπάλληλοι της ΕΡΤ αναφορικά με την εντολή του υπ. Οικονομικών να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, ώστε να εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση για την ΕΡΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.