ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση - Σαμαράς: Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης να αποφύγει νέα μέτρα

11:46 - 25 Ιουν 2013 | Πολιτική
Ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση - Σαμαράς: Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης να αποφύγει νέα μέτρα
Με 11 πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνολικά 27 νέα μέλη ορκίσθηκε το πρωί το νέο κυβερνητικό σχήμα. «Δεν έχει η Ελλάδα καιρό για χάσιμο. Απαιτείται ταχύς βηματισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας θα έχει ως άμεση προτεραιότητά της την αποφυγή νέων μέτρων λιτότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
"Άμεση προτεραιότητα μας να φέρουμε την ανάκαμψη μια ώρα αρχύτερα, να νικήσουμε την ανεργία, να αποφύγουμε νέα μέτρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά", ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να επιτευχθεί φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, για να μπορέσει να λάβει μέτρα ανακούφισης το επόμενο έτος.

Στόχος η εξάντληση της τετραετίας

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξάντληση της τετραετίας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και σημείωσε ότι απαιτούνται σταθερά βήματα για να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεσμεύτηκε παράλληλα για καλύτερο συντονισμό στα τρέχοντα ζητήματα και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου.

«Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και να φέρουμε σε πέρας τις θεσμικές αλλαγές» σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στο τι πρέπει να γίνει στη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση.

«Δεν έχει η Ελλάδα καιρό για χάσιμο. Απαιτείται ταχύς βηματισμός. Ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του αλλά η υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία του τόπου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είπε ότι έχει μπροστά της να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δόση του δανείου. «Έχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να τρέξουμε την προετοιμασία για την προεδρία της ΕΕ.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να πιάσουμε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα έτσι ώστε από του χρόνου να είναι εφικτή η ανακούφιση εκείνων που έχουν υποφέρει περισσότερο μέχρι τώρα.

samaras660 100513

Στις άμεσες προτεραιότητες του είπε ότι είναι πάντα η ανάκαμψη της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προσέλκυση επενδύσεων για να αποφύγουμε τα νέα μέτρα. Υπογράμμισε δε ότι «πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε αυτούς τους στόχους».

Τέλος είπε ότι στόχος είναι πάντα να διορθωθούν οι αδικίες των τελευταίων χρόνων, να στηρίξουμε τους ασθενέστερους και να επιμείνουμε στην ασφάλεια του πολίτη.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όπως αυτή προέκυψε από την έξοδο της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη από τον τρικομματικό συνασπισμό την προηγούμενη κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 41 μέλη, εκ των οποίων οι 27 ορκίσθηκαν σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ορκισθεί από τον προηγούμενο σχηματισμό.

Ενισχυμένη είναι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, καθώς 11 στελέχη του μετέχουν στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Φώτη Γεννηματά, που είναι και η πρώτη γυναίκα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αμέσως μετά ακολουθεί και η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν να αντιμετωπσίουν ένα δύσκολο έργο καθώς στο τέλος της εβδομάδας καταφτάνει και η τρόικα. 

Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Υγείας ορκίστηκε υφυπουργός η Ζέτα Μακρή, καθώς η Σοφία Βούλτεψη που είχε αρχικά τοποθετηθεί στη θέση αρνήθηκε τη συμμετοχή της λόγω της παρουσίας του Άδωνι Γεωργιάδη στην ηγεσία του υπουργείου.

 

Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος:

Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος
Υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, Ακης Γεροντόπουλος

Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης 
Αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος

Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Θανάσης Δαβάκης

Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργοί Νότης Μηταράκης, Θανάσης Σκορδάς

Υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης 
Αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης 
Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργός Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργοί Κώστας Γκιουλέκας, Συμεών Κεδίκογλου

Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός

Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός Βασίλης Γκεκέρογλου

Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργοί Αντώνης Μπέζας, Ζέτα Μακρή

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης 
αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας

Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη

Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου

Υφυπουργός δημόσιας Ρ/Τ Παντελής Καψής

Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου 

kybernhsh2 25061323

Μετά από τον ανασχηματισμό, αναμένεται να φανεί αν οι επιλογές του Αντώνη Σαμαρά θα φέρουν την πολιτική της ΝΔ σε πιο «κεντρώες θέσεις» ή αν το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου θα πραγματοποιήσει μια πιο «δεξιά στροφή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, το επίκεντρο της προσοχής αναμένεται να εστιαστεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υπουργοποιείται για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία. Το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε κρίνεται ως πολύ νευραλγικό για τη συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων, αφού αναμένεται να πάρει πάνω του τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:29 - 25 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.