ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικοί οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην πρόταση της κυβέρνησης

09:00 - 03 Ιουλ 2013 | Πολιτική
Αρνητικοί οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην πρόταση της κυβέρνησης
Απορρίπτουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ την πρόταση του υφυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παραλόγου».

Στην απόφαση που έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αναφέρεται ότι «στη θέση της άγονης συζήτησης περί "ενδιάμεσου φορέα" πρέπει να ορισθεί ως συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU».

Σύμφωνα με την απόφαση «η κυβέρνηση ζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παραλόγου. Γι' αυτό και ζητά τη συναίνεσή μας στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο φορέα». Επίσης, αναφέρεται πως οι απανωτές τροποποιήσεις της ΚΥΑ φανερώνουν τα νομικά και θεσμικά αδιέξοδα που έχουν ο ειδικός διαχειριστής, Γκίκας Μάναλης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Κάτι, που, όπως υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, «επιβεβαιώνεται από τον υφυπουργό Παντελή Καψή, ο οποίος για κάθε διαδικαστικό θέμα αναγγέλλει και μια νέα τροποποίηση της ΚΥΑ».

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στην απόφασή τους επισημαίνουν ότι «παρότι η πρόταση του κ. Καψή δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή βάση διαλόγου, τα τρία πρώτα σημεία της πρότασης του (υπολογισμός αποζημιώσεων, κίνητρα συνταξιοδότησης και πριμοδότηση των απολυμένων) είναι θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα».

Σχετικά με τους εργαζόμενους, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προτείνουν η εργασία τους το επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρεται χωρίς νέα σύμβαση και η αμοιβή να καθορίζεται με τη μορφή «απολαβών ισόποσων προς τους μισθούς» (που είχαν μέχρι την 11η Ιουνίου), καθώς, όπως σημειώνουν, οι μισθοί εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των άκυρων απολύσεων.

Επιπλέον, προτείνουν να υπάρξει ένα «σαφές και νομικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα "εθελουσίας εξόδου", κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να λάβουν την αποζημίωσή τους (από την ΕΡΤ και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό) και να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, ή να αναζητήσουν άλλον εργοδότη και όχι εργασιακή σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» και «καταβολή αποζημιώσεων με υπολογισμένη τη συνολική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ (από την πρώτη σύμβαση έργου), χωρίς πλαφόν».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:10 - 03 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.