ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση του Κ. Σακκά θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

17:12 - 09 Ιουλ 2013 | Πολιτική
Παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση του Κ. Σακκά θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση στην Κομισιόν, με την οποία ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του Κωνσταντίνου Σακκά, κατέθεσε την Τρίτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρεται στην υπόθεση της προφυλάκισης του Κ.Σακκά, πολύ πέρα από το χρονικό όριο που είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο, σημειώνει ότι οι «διαδικασίες προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων αποτελούν παρέκκλιση από τη θεμελιώδη αρχή που επιτάσσει να μην υπάρχει στέρηση της ελευθερίας του ανθρώπου, παρά μόνο μετά από ποινή που επιβάλλεται από νόμιμο δικαστήριο».

Επικαλούμενος το Σύνταγμα, αλλά και πάγια νομολογία του ΕΔΑΔ, ζητά την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν, «προκειμένου να σταματήσει η προφυλάκιση του κατηγορουμένου, του οποίου η υγεία και η ζωή του κινδυνεύει αφού βρίσκεται, σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου 2013».

Το αίτημα για αποφυλάκισή του θα κριθεί εντός των επόμενων 24ώρων από το Συμβούλιο Εφετών, καθώς τη Δευτέρα δεν ελήφθη απόφαση. 

Ο Κ.Σακκάς βρίσκεται στην 36η μέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας την αποφυλάκισή του, καθώς έχει συμπληρώσει κάθε νόμιμο όριο προφυλάκισης, χωρίς να έχει δικαστεί -κρατείται ήδη για 31 μήνες. Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε προσφατα να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του κατά 6 μήνες.

Ο Κ.Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» -κατηγορία που ο ίδιος αρνείται, υπερασπιζόμενος όμως την αναρχική του ταυτότητα. 

Λόγω της απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Έχει χάσει τουλάχιστον 13 κιλά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα.

Εν τω μεταξύ, κύμα μηνυμάτων αλληλεγγύης πλημμύρισε χθες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτωντας τα hashtags #free_sakkas, #KostasSakkas, #SakkasIsDying στην κορυφή των ελληνικών trends. Μεγάλη μερίδα των μηνυμάτων γράφονται πλέον σε ξένες γλώσσες, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και εκτός Ελλαδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.