ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την παραπομπή Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η Βουλή

07:47 - 16 Ιουλ 2013 | Πολιτική
Την παραπομπή Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η Βουλή
Την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος, της νόθευσης εγγράφου το οποίο συγκέντρωσε και τις λιγότερες ψήφους, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.


 
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν τα εξής:

 

  • Για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου, υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34, ενώ 67 δήλωσαν "παρών".

 

  • Για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία, υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 και "παρών" 18.

 

  • Για το κακούργημα της παράβασης καθήκοντος, υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 220 βουλευτές, 35 κατά και 11 "παρών".

 

Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές και βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.

 

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ήταν μαραθώνια, καθώς η συνεδρίασε άρχισε στις 18.00 και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε στις 3 το πρωί της Τρίτης.

 

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που του αποδίδονται. Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβούλιο από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος.

 

Τι υποστήριξε ο πρώην υπουργός

 

Λίγο πριν τη μία τα μεσάνυχτα, στο βήμα ανέβηκε ο πρώην υπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι τον στοχοποιούν επειδή είναι «ο υπουργός που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο, το οποίο τώρα υπηρετούν».

 

Υπογράμμισε ότι όσοι τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση το κάνουν για να προσφέρουν το θέαμα μίας ανθρωποθυσίας, πιστεύοντας ότι θα εξιλεωθούν οι ίδιοι, ενώ -όπως είπε- πρόκειται για «εξόφθαλμη προσπάθεια κατασκευής ενοχής γιατί βολεύει».

 

Άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Ευ. Βενιζέλου σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του usb με τη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας:

 

«Πόσα ακριβώς χρήματα έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι σήμερα; Όσο ήμουν εγώ Υπουργός Οικονομικών τα στοιχεία υπήρχαν στην Ελλάδα 9 μήνες. Άλλους τόσους μήνες όσο ήταν Υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος - και άλλους 8 μήνες με τα στοιχεία στην κατοχή του όσο δεν ήταν Υπουργός. Και έχουν περάσει άλλοι 9 μήνες από τότε που ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε εκ νέου το USB και είναι ξανά στη διάθεση του ΣΔΟΕ. Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί με βάση τις καταθέσεις των Ελλήνων που είναι στη «λίστα Λαγκάρντ»;

 

«Δεν είναι μόνο ότι είναι άδικο να γίνεται προσπάθεια να ξεπλυθούν τα αμαρτήματα πολλών κυβερνήσεων, και των δύο κομμάτων, στην πλάτη μου. Είναι κάτι παραπάνω: είναι ανέντιμο», ανέφερε, ενώ επιτέθηκε και στην Αριστερά.

Προηγήθηκαν οι ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων

 

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας υπεραμύνθηκαν της πρότασής τους για άσκηση ποινικής δίωξης του πρώην υπουργού, ενώ οι εισηγητές της αντιπολίτευσης τους κατηγόρησαν για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας.

 

«Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής είναι πραγματικά ότι μπορούσε να απεικονίσει μια σοβαρή έρευνα, η οποία έγινε, και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», τόνισε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

 

Ο κ. Μαρκογιαννάκης στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, καθώς και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να θέσουν την υπογραφή τους σε ένα πόρισμα νομικά έωλο.

 

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα που συνέταξαν οδηγεί στην συγκάλυψη ποινικών ευθυνών, όχι μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Ακόμα μίλησε για κυβερνητική αναβάθμιση όλων των πολιτικών προσώπων από τα δύο κόμματα τα οποία εμπλέκονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

 

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με επιβαρυντική συνέπεια του νόμου 1608.

 

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πολιτική εμπάθειας», αλλά και προσωπικά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για εγωπάθεια και προσπάθεια προσωπικής της προβολής.
 
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε ότι στην Προανακριτική έγινε «εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας».
 
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ότι η πλειοψηφία της «συγκαλύπτει εγκληματίες».
 
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δεν μιλά καθαρά και κάνει πολιτικά παιχνίδια.

 

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι στην διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής «ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα».

 

«Τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας που ξεκίνησε με το στήσιμο τεσσάρων καλπών όπου ο πρωθυπουργός έδωσε κομματική εντολή στους δικούς του βουλευτές να μην ψηφίσουν στην κάλπη για τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου, που πήρε το λόγο εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, σημειώνοντας ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Υποστήριξε ότι δεν είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο πόρισμα, λέγοντας: «Δεν περιποιεί τιμή αυτό το κείμενο».
 
«Αν τώρα οι αρμόδιοι που θα εκδικάσουν την υπόθεση δουν ότι υπάρχει απόσβεση δυνατότητας της Βουλής να ασκήσει τα καθήκοντα της όπως έγινε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δεν θέλω να είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μπροστά στον ελληνικό λαό θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις τι έγινε στους 6 μήνες που η Επιτροπή διερευνούσε αυτή την υπόθεση», υπογράμμισε.
 
«Μην ανοίγουμε ορέξεις και μην δημιουργούμε εντυπώσεις», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.