ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 29 Ιουλίου η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου

19:35 - 22 Ιουλ 2013 | Πολιτική
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου ορίζει τελικά το δικαστήριο την έναρξη της απολογίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, κρίνοντας «αβάσιμο νομικά» και «απορριπτέο» το αίτημα της υπεράσπισης του πρώην υπουργού για φθινοπωρινή απολογία, τον Σεπτέμβριο.

Ελλοχεύει «κίνδυνος διάσπασης ενότητας της αποδεικτικής διαδικασίας», τόνισε ο πρόεδρος ως προς το σκεπτικό της απόφασης. Το δικαστήριο απεφάνθη μάλιστα ότι οι απολογίες θα λάβουν χώρα σύμφωνα με τη σειρά του κατηγορητηρίου (γεγονός που δεν επιτρέπει σε κανέναν από τους άλλους 18 κατηγορούμενους να προηγηθεί του βασικού κατηγορούμενου - πρώην υπουργού), αλλά και επέμεινε στην απόφασή του να μην καλέσει προς το παρόν το ΚΥΣΕΑ.

Η απόφαση περί απολογίας έγινε θρυαλλίδα για την έκρηξη της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου (Κοτσαλής, Παγορόπουλος, Νικολάου).

Ο Ιωάννης Παγορόπουλος έκανε μάλιστα λόγο για «φαλκίδευση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου», κρίνοντας ανεπαρκές το διάστημα προετοιμασίας του, με «δικογραφία 31.000 σελίδων και περιορισμένες επισκέψεις στη φυλακή».

«Δεν μπορεί να έλθει με προετοιμασία τριών ημερών για τη δίκη των τελευταίων 50 ετών» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τα δικά του δικονομικά όπλα.

Το επιχείρημα της απουσίας ενότητας στη διαδικασία προέβαλε πάντως και ο κ. Παγορόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς τους δίδεται η δυνατότητα να απολογηθούν με την επάνοδο του δικαστηρίου.

Το κλίμα δεν κατάφερε να αποφορτίσει ούτε η εισαγγελέας, Γεωργία Αδειλίνη, που τόνιζε ξανά και ξανά ότι η διαδικασία είναι «ζωντανή», και άρα μπορεί ο κατηγορούμενος να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον της διαδικασίας.

«Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να απολογηθεί στην προκαταρκτική διαδικασία, όταν είχε ακόμη το status του υπόπτου. Ο Τσοχατζόπουλος δεν έχει υπεκφύγει ποτέ μέχρι σήμερα, ήταν πάντα στη διάθεση της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο Λεωνίδας Κοτσαλής. «Δεν εκτιμήθηκε ούτε όταν συνελήφθη με κινηματογραφικό τρόπο».

Παρέμβαση Άκη

«Δεν σας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα του κατηγορουμένου» παρενέβη ο Άκης Τσοχατζοπουλος.

Είχε ήδη εκτιμήσει ότι «η απόφαση είναι απόλυτα συνεπής με τη στάση που τήρησε το δικαστήριό σας όλο αυτό το διάστημα», κάνοντας ευθεία αναφορά και στα αλλά αιτήματά του, που έχουν απορριφθεί.

Όταν ο πρόεδρος μίλησε για «παράπονο» από πλευράς του πρώην υπουργού, τονίζοντας «μπορεί σε κάποιο άλλο στάδιο να κριθεί ότι κάνουμε λάθος. Δεν κρινόμαστε κι εμείς;», ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντέδρασε:

«Δεν είναι παράπονο, είναι πολιτική διαπίστωση. Δεν σας ζήτησα ειδική μεταχείριση. Δεν ασχοληθήκατε με το μέγιστο θέμα, το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Δεν το αγγίξατε. Πέντε χρόνια περιμένει το Ναυτικό, κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Η πολιτική αγωγή δεν μπορεί να αγνοήσει τη ζημιά του Δημοσίου», σημείωσε ο πρώην υπουργός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και σε αγωγές!

Πρόεδρος: «Το Δημόσιο ξέρει να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του».

Άκης: «Κατηγορούμαι ότι έβλαψα το δημόσιο συμφέρον. Ποιος, εγώ! Θα το επιστρέψουμε δεόντως...».

Εισαγγελέας: «Δεν κατηγορείστε γι' αυτό».

Άκης: «Διαβάστε το κατηγορητήριο σας».

Ο ίδιος πρόσθεσε «η απολογία δεν είναι παιχνιδάκι» και παρότρυνε το δικαστήριο να μην περάσει η εντύπωση του «κουκουλώματος, όπως έκανε η Βουλή».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.