ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανική Βάση της Σούδας: Σφραγίζει την ελληνοαμερικανική σχέση

09:05 - 01 Αυγ 2013 | Πολιτική
Αμερικανική Βάση της Σούδας: Σφραγίζει την ελληνοαμερικανική σχέση
Το «ευχαριστώ» του αμερικανού υπουργού αμύνης Τσακ Χέιγκελ για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα στη βάση της Σούδας αναδεικνύει τη τη μείζονα γεωπολιτική σημασία των αεροναυτικών εγκαταστάσεων στο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου με τις απίστευτες δυνατότητες λόγω των έργω ν κλίμακας που έχουν κάνει εκεί οι Αμερικανοί.

Δεν είναι σύνηθες η αμερικανική πλευρά να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα, τουλάχιστον δεν ήταν σύνηθες στις διμερείς σχέσεις. Χαρακτηριστική είναι η επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της βάσης της Σούδας.
«Ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα που αποτελεί σημείο κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη» αναφέρει η ανακοίνωση.

Με φοντο την ασφάλεια της Μεσογείου

Είναι ξεκάθαρο ότι εν όψει των σχεδιασμών για την αναμόρφωση του άξονα ΗΠΑ - Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ισραηλινοί, που κάθε χρόνο βρίσκονται στη Μεγαλόνησο για ασκήσεις, επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό βάθος, αντίστοιχο με αυτό που διασφάλιζε, για άλλους ενδιαφερόμενους, το ενταφιασθεν από τον κ. Σημότη «ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος - Κύπρου». Άλλωστε και η Κύπρος αποτελεί γεωστρατηγική ενδοχώρα πλέον για το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί πλέον της αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, όπου υπάρχει και παρουσία.

souda800 010813
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται, ακολουθώντας ατύπως τον Ανδρέα Παπανδρέου, με αιχμή της Σούδα, να αναπτυχθεί η υπάρχουσα συνεργασία σε διμερές, τριμερές, όσο και σε νατοϊκό επίπεδο με φόντο την ασφάλεια της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι έχουν γίνει κατ' επανάληψη κοινά γυμνάσια (Νατοϊκά, ισραηλινά με τη συμμετοχή Αμερικανών κι Ελλήνων) στα Νότια της Κρήτης στο παρελθόν. Τώρα εν όψει κι ασύμμετρων απειλών δίνεται έμφαση στις ειδικές δυνάμεις και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και της αστάθειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αίτημα η ολοκλήρωση της έρευνας του ΣΔΟΕ

Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις η έρευνα που είναι σε εξέλιξη στη Σούδα για υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων από το ΣΔΟΕ, καθώς άπτεται της διασφάλισης αξιόπιστης σχέσης με τη Σύμμαχ,ο στην οποία η χώρα επενδύει για την γεωπολιτική της αναβάθμιση. Δεν μπορεί, δηλαδή, να υπάρχουν σκιές για λαθρεμπόρια καυσίμων την ώρα, που η χώρα επενδύει στρατηγικά στη σχέση της με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα δημοσιεύματαμέσων ενημέρωσης αναφέρουν πληροφορίες για λαθροχειρίες στη διακίνηση καυσίμων στην Αμερικανική Βάση της Σούδας, που πυροδότησαν έρευνες του ΣΔΟΕ.

souda610 010813
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε, πριν δύο μήνες, να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών του ΣΔΟΕ για εντοπισμό τυχόν κυκλωμάτων πλαστών τιμολογίων και λαθρεμπορίων καυσίμων,. Ο κ. Μιχελογιαννάκης επισκέφτηκε το ΣΔΟΕ Ηρακλείου και κατέθεσε επιστολή στον Διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Χρήστο Ράικο ζητώντας του απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα :

  • «Που βρίσκεται η εισαγγελική ερεύνα όσον αφορά τη νοθεία καυσίμων;
  • Που βρίσκεται η εισαγγελική ερεύνα όσον αφορά το λαθρεμπόριο στρατιωτικών καυσίμων;
  • Που βρίσκεται η εισαγγελική ερεύνα όσον αφορά τον έλεγχο των αντιπροσώπων της εταιρίας MLS στο ναύσταθμο Σούδας;
Τελευταία τροποποίηση στις 16:42 - 01 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.