ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με γεμάτη ατζέντα ο Σαμαράς στις ΗΠΑ

23:03 - 07 Αυγ 2013 | Πολιτική
Με γεμάτη ατζέντα ο Σαμαράς στις ΗΠΑ
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ.

Επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων, στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνονται στη «ατζέντα» του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Μπαράκ Ομπάμα, Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός προτού μεταβεί στον Λευκό Οίκο - για το «ραντεβού» με τον κ. Ομπάμα - , θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Τζον Κέρι.

Τα εθνικά θέματα στη συνάντηση με τον Τζον Κέρι

Ειδικότερα, την Πέμπτη, κατά τη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Κέρι, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος διμερή θέματα, αλλά και ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, με το «βλέμμα» στη Συρία και στην Αίγυπτο.

Το βράδυ η συνάντηση με τον Ομπάμα

Αργότερα, στις 22:00, ο κ. Σαμαράς θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για να συναντηθεί με τον κ. Ομπάμα, όπου κύριο θέμα θα αποτελέσει ο ενεργειακός ρόλος της χώρας, οι επενδυτικές κινήσεις στον τομέα της Ενέργειας και τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Η επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αποτελεί σημαντικό έρεισμα για την κατανόηση των δυτικών συμφερόντων, ενώ από πλευράς της Αμερικής, δεν κρύβεται το ενδιαφέρον για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου..

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αμερικανό πρόεδρο θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στη συνάντηση θα αποτελείται ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

samaras obama660

Συναντήσεις στη Νέα Υόρκη

Την Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη - όπου θα μεταβεί και πάλι ο κ. Σαμαράς - , μία ημέρα μετά από το ραντεβού με τον κ. Ομπάμα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, παράγοντες της Ομογένειας, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Επίσης, θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Ο πρωθυπουργός στα γραφεία της «Washington Post»

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία της «Washington Post» και τη συνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας, ξεκίνησε το πρόγραμμα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας, έγινε σε βάθος κουβέντα και οι επιτελείς της «Washington Post» έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί για λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη όπου θα δειπνήσει με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας.

Αρκετές από τις εταιρείες που έχουν προσκληθεί είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Για αυτό το λόγο, «παρών» θα είναι και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, προκειμένου να ενημερώσει για τον νέο επενδυτικό νομό.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:39 - 07 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.