ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Θερμή" υποδοχή ετοιμάζουν στη ΔΕΘ

17:25 - 05 Σεπ 2013 | Πολιτική
"Θερμή" υποδοχή ετοιμάζουν στη ΔΕΘ
Χορός κινητοποιήσεων ετοιμάζεται στη ΔΕΘ, καθώς το συνδικάτα ετοιμάζονται να υποδεχθούν την πολιτική ηγεσία της χώρας με πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει το 70% αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων και τον κατηγόρησε για προσπάθεια «εξαπάτησης» συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων.

Το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, εν όψει του συλλαλητηρίου των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παναγόπουλος απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη και σημείωσε: «Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ούτε τυφλή, ούτε μουγκή. Πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στέρξει να βγάλει την απόφαση του για την προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά του δεύτερου Μνημονίου; Υπήρξαν διαρροές ότι είναι έτοιμη η απόφαση και είναι θετική σε κάποια σημεία της προσφυγής. Γιατί δεν καθαρογράφεται η απόφαση;».

Σε υψηλούς τόνους και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσούκης: «Ή κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική ή ο λαός θα αλλάξει την κυβέρνηση», προτείνοντας απεργία διαρκείας, η οποία, όμως, να αποφασιστεί με κάλπες από τους εργαζόμενους και όχι από την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Κουτσούκης επιτέθηκε εναντίον των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Για τον κ. Χατζηδάκη είπε ότι «είναι ο κύριος τίποτα».

Ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζώης Πεπές, ανέφερε ότι η λύση είναι κατάργηση των Μνημονίων και διαγραφή χρέους, η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και όλων όσοι την υπηρετούν.

Υπέρ της κατάργησης και όχι επαναδιαπραγμάτευσης των Μνημονίων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της παράταξης «EMEΙΣ» Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί, όπως είπε, αδράνησε, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή.

deth700 050913

Αμέσως πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος χαρακτήρισε «υβριστική» την τοποθέτηση του κ. Φωτόπουλου και δήλωσε: «Όσο είμαι εγώ πρόεδρος η ΓΣΕΕ δεν θα γίνει ρεντίκολο, ούτε παραμάγαζο κανενός κόμματος».

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης τόνισε πως το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα είναι μαζικό και ειρηνικό.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία στο τέλος του 2013 θα κυμανθεί στο 29%-30% και το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 31,5%.

Διαμαρτυρίες αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών

Για τα προβλήματα όσων απασχολούνται στα Σώματα Ασφαλείας μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Ευθύμιος Αμαραντίδης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προσωπικού Λιμενικού (ΠΟΕΠΛΣ) Γιώργος Δριβάκος, ο εκπρόσωπος της ένωσης αξιωματικών Λιμενικού Γιώργος Μακρής και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Αθάνατος.

Όπως είπαν, οι υπάλληλοι στα τρία Σώματα Ασφαλείας έχουν φτάσει στα όρια επιβίωσης καθώς έχουν υποστεί μειώσεις 40% στις αποδοχές τους και δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, διότι υπάρχει πρόβλημα και στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι παμπάλαια και αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τμήματα του εξοπλισμού τους. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε μισθοφόρους, διότι εμείς άλλον όρκο δώσαμε» τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.

deth610 050913ii

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής με συγκέντρωση ένστολων στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Τέσσερα είναι τα βασικά συλλαλητήρια που οργανώνονται για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα δώσει το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από βουλευτές και στελέχη.

Στην αιχμή των συλλαλητηρίων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον χώρο της υγείας και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα.

 

Διαβάστε επίσης:

78η ΔΕΘ: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:39 - 05 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.