ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς στις Βρυξέλλες: Μέτρα κι εκλογές πάνε μαζί!

00:02 - 16 Σεπ 2013 | Πολιτική
Σαμαράς στις Βρυξέλλες: Μέτρα κι εκλογές πάνε μαζί!
Ιδιαίτερη σημασία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. θα επιδιώξει να καταστήσει σαφές ότι ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας είναι μεγάλος, εφόσον ασκηθεί πίεση για νέα μέτρα, καθώς πλέον κοινωνικά δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Επισήμως, στην ατζέντα της επίσκεψης βρίσκεται η προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ωστόσο αναπόφευκτα το θέμα του προγράμματος σταθεροποίησης θα τεθεί επί τάπητος, καθώς έμμεσα συνδέεται και με την προεδρία. Εύλογα, άλλωστε, αναρωτιέται κανείς το πώς μια χώρα υπό στενή επιτήρηση και ευρισκόμενη στην "εντατική", θα αναδείξει μια δική της ευρωπαϊκή ατζέντα σε μια περίοδο που οι Ευρωεκλογές κινδυνεύουν να γίνουν εφαλτήριο για την εκκόλαψη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς των εξτρεμιστικών κινημάτων της δεξιάς.

Έτσι, στους κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους θα συναντηθεί, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει ότι η χώρα μας και η κυβέρνηση με σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού εφαρμόζει κατά γράμμα το πρόγραμμα προσαρμογής και συνεπώς δεν απαιτείται "επικαιροποίηση" του προγράμματος που θα σηματοδοτούσε την λήψη νέων μέτρων. Αυτό θα κινδυνεύσει, (σύμφωνα με πληροφορίες για τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες), να τινάξει στον αέρα και την προεδρία αλλά και να δώσει τροφή κι άλλο σε αντισυστημικές πολιτικές κινήσεις, όπως η Χρυσή Αυγή, εντός κι εκτός Ελλάδος.

samaras romuy650

Στόχος η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς λίγα 24ωρα πριν την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα και ενόψει μιας σκληρής διαπραγμάτευσης για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Η επίσκεψη έρχεται πάνω στην ώρα που η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει ξεκινήσει. Παράλληλα, λαμβάνει χώρα λίγο πριν οι επικεφαλής της τρόικας καταφθάσουν στην Αθήνα κι αρχίσει η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο. Εμφανώς ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος επιθυμεί να συζητήσει πολιτικά, κι όχι τεχνοκρατικά με τους δανειστές, σε επίπεδο όμως όχι τεχνοκρατών, όπως οι κκ Τόμσεν, Μορς, αλλά πολιτικών ηγεσιών. Αυτό βέβαια επιθυμούσε και μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά οι βουλές τις κ. Μέρκελ τότε ήταν άλλες...

samaras merkel578

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς τόσο στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες όσο και με την τρόικα στην Αθήνα θα επιδιώξει...να πείσει εταίρους-δανειστές στην έσχατη περίπτωση που πρέπει να υπάρξει έστω νέο μνημόνιο αυτό να γίνει αλλά χωρίς νέα μέτρα! Διαφορετικά όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτό που θα τονίσει στους δανειστές είναι ότι ο τόπος θα πάει σε εκλογές με απρόβλεπτες συνέπειες..

Τέλος, η επίσκεψη στις Βρυξέλλες εξυπηρετεί κι έναν άλλο στόχο, πραγματοποιείται πέντε μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Προφανώς ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει, συνεισφέροντας στον αγώνα της Καγκελαρίου, να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς τον γερμανική κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει φόβος η Ελλάδα να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 16 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.