ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο: Με μεταρρυθμίσεις και όχι με λιτότητα θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

16:32 - 17 Σεπ 2013 | Πολιτική
Μπαρόζο: Με μεταρρυθμίσεις και όχι με λιτότητα θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας
Θετικό απολογισμό για την ελληνική οικονομία και τις προσπάθειας της κυβέρνησης έκανε ο προέδρος της Κομισιόν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φέρει αποφάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε τη στήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας, εξαίροντας «την αποφασιστικότητα του κ. Αντώνη Σαμαρά», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.

«H Ελλάδα ικανοποιεί τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και το όποιο χρηματοδοτικό κενό το 2015 και 2016 δεν θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη στήριξη των εταίρων της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι φαίνεται η έξοδος από το τούνελ, με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος. Όπως σημείωσε, τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, όμως σήμερα βρίσκεται τέταρτη στη σειρά του πίνακα των καλύτερων επιδόσεων, σε σχέση με την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Μάρτιν Σουλτς: «Φως στο βάθος του τούνελ»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως γνωρίζει ότι οι έλληνες πολίτες βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, «όμως πλέον μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Σαμαρά σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σήμερα δεν γίνεται καμία συζήτηση για το Grexit», ενώ επισήμανε πως η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη Ευρώπη.

Ο γερμανός αξιωματούχος είπε ότι πλέον είναι ορατό το «φως στο βάθος του τούνελ» και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φέρει αποφάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Η στήριξη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από τη κρίση παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη κοντά σε λύση» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής τόνισε ότι συμφωνήθηκαν επίσης οι γενικές κατευθύνσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στη διάρκεια της Προεδρίας της και ειδικότερα για τους ελέγχους των συνόρων, τη μετανάστευση, αλλά και τον επιμερισμό του κόστους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

rompuy samaras640

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε επίσης και με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Ζοζέ Μπαρόζο θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:22 - 17 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.