ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τις υπεραστικές μεταφορές

19:43 - 17 Σεπ 2013 | Πολιτική
Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τις υπεραστικές μεταφορές
Έντονη αντιπαράθεση έλαβε χώρα στη Βουλή μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις «βολές» της αντιπολίτευσης κατά του ν/σ για τις υπεραστικές μεταφορές επιβατών, με το οποίο απελευθερώνεται η αγορά των υπεραστικών επιβατικών δρομολογίων και διευρύνεται η αγορά των ταξί.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, υπεράσπιση κοινωνικών ανισοτήτων και «ιδεολογική θολούρα», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, χρεώνοντας στην κυβέρνηση προθέσεις εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ολιγοπωλίων.
«Το κράτος αποσύρεται πλήρως από τον καθορισμό των κομίστρων στις πλέον προσοδοφόρες γραμμές υπεραστικών δρομολογίων. Στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού και της κερδοφορίας, σχεδιάζονται πλέον και οι μεταφορές. Τίθεται σε αμφιβολία η συμμετοχή των απομακρυσμένων περιοχών, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας. Πουθενά δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία, πολυτέκνων, φοιτητών και ανέργων», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου.

Ένσταση από Γ. Βλάχο

Ενστάσεις εξέφρασε και ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, ο οποίος παρατήρησε πως «το άνοιγμα των αγορών, δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε ιδεολογία: Τα ΚΤΕΛ σήμερα κρατούν μιαν ισορροπία στην επαρχία, καθώς οι κοινοπραξίες καλύπτουν το παθητικό από τα χωριά, με δρομολόγια από την πρωτεύουσα. Αν θέλουμε αυτό να αλλάξει, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν και πάλι όλο το έργο», είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

Προχωρώντας σε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Μεταφορών είπε πως «μας κατηγορείτε για νεοφιλελευθερισμό, αλλά έξω ο αρχηγός σας, ο Αλέξης Τσίπρας, τάχθηκε υπέρ της παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος, άρα δέχεται όλη τη δομή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς».
«Ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη και όταν έρχονται πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, την καταδιώκουμε και δεν την θέλουμε», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνοντας πως «εσείς στην αντιπολίτευση π.χ., υποστηρίζετε μια κλειστή αγορά που παίρνει απ' τους πολίτες παραπάνω χρήματα στο ακριβό εισιτήριο για να τροφοδοτεί ελλειμματικές διαδρομές. Από πού κι ως που θα πρέπει η κοινωνική αδικία να είναι πραγματικότητα για να διατηρούμε κάποιες δικές μας ομάδες;» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας πως «αλληλεγγύη στα ορεινά χωριά, θα πρέπει, λοιπόν, να επιδείξει το κράτος, όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, και όχι οι επιβάτες» .

xrysoxoidis650 170913

ΝΔ: Προσαρμογή στο ευρωπαϊκό δίκαιο

Όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης, το νομοσχέδιο συνιστά «προσαρμογή στις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου, αποσκοπώντας ωστόσο παράλληλα στη βελτίωση του επιπέδου και στη μείωση του κόστους υπηρεσιών».
«Η χώρα έχει πληρώσει την αναβλητικότητά της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου», παρατήρησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Μωραΐτης. «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε μεν, αλλά θα πρέπει με διορατικότητα να φέρνουμε τα νομοσχέδια πριν τις καταληκτικές ημερομηνίες», υποστήριξε.
Η δε Ασ. Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) ζήτησε να υπάρξει ρητή καταγραφή των όρων, βάσει των οποίων θα συνάπτει τα συμβόλαια η ΡΑΕΜ και καλύτερη στελέχωσή της προκειμένου να διεκπεραιώσει το έργο της.

Παρέμβαση από Χρυσή Αυγή

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε πως το κόμμα του «δεν είναι, ούτε με εκείνους που θέλουν να παραδώσουν τους επιβάτες στη βορρά των επιχειρηματικών συμφερόντων, ούτε και με κείνους που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν εξασφαλισμένη καριέρα στα ΚΤΕΛ». Ο κ. Παναγιώταρος εξέφρασε την εναντίωση του κόμματος στην απελευθέρωση του κλάδου των ταξί,
«Οι ταξιτζήδες θα βρεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μπροστά σε τετελεσμένα. Δεν υπάρχει καλή και κακή απελευθέρωση, όπως υποστήριζε μέχρι τώρα η συμβιβασμένη ηγεσία τους», παρατήρησε και ο Ν. Μωραΐτης (ΚΚΕ), θεωρώντας το νομοσχέδιο ως ένα ακόμη βήμα στην εκδίωξη των αυταπασχολούμενων από την αγορά.
Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκε η παρ. 2 του άρθρου 50, η οποία έδινε τη δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης των οδηγών ΚΤΕΛ. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.