ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινάει την Κυριακή το τρίμηνο - θρίλερ του ελέγχου της τρόικας

00:00 - 20 Σεπ 2013 | Πολιτική
Ξεκινάει την Κυριακή το τρίμηνο - θρίλερ του ελέγχου της τρόικας
Σε δύο γύρους οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στην Ελλάδα για έλεγχο θα βρεθούν Black Rock και Moody's.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, στην τρίτη φάση του επικείμενου ελέγχου της τρόικας, θα τεθεί επί τάπητος το καυτό ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ θα προηγηθεί ένα πρώτο στάδιο ελέγχου από την προσεχή Κυριακή έως τις 10 Οκτωβρίου, με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα περί Δικηγόρων).

Ο δεύτερος γύρος μετά το Eurogroup

Μετά από ένα διάλειμμα για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων κυβέρνησης-τρόικας στα τέλη Οκτωβρίου με αντικείμενο την επικαιροποίηση του μνημονίου και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016, όπου αναμένεται σκληρή κόντρα καθώς η τρόικα το υπολογίζει στα 4-5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ.

eurogroup600 190313

Η αξιολόγηση της Black Rock 

Στο μεσοδιάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Black Rock, για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου θα καταγραφούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των συστημικών τραπεζών λόγω των κόκκινων δανείων. Πάντως πληροφορίες του "R" αναφέρουν ότι τα στελέχη της B.R. δείχνουν ιδιαίτερα συγκαταβατικοί σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή τους. Προφανώς η ανάγκη να «κρατηθούν» ζημιές των τραπεζών και να μην τιναχτούν στον αέρα τα λογιστικά φύλλα των τραπεζών κυριαρχεί ακόμα και στους εντολοδόχους από την ΤτΕ – ΕΚΤ ελεγκτές.

Συνάντηση Στουρνάρα με Moody's

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη του οίκου Moody's, που θα ενημερωθούν για την κατάσταση της οικονομίας. Η συνάντηση αυτή αποτελεί προπομπό για αλλαγή πλεύσης των προβλέψεων της Moody's για την πορεία του ΑΕΠ και τη δημοσιονομική κατάσταση, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

lefta638 109913

Ανάκαμψη βλέπει ο Στουρνάρας 

Με το δεδομένο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ήδη θέλησε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα μιλώντας στο συνέδριο «Euromoney Greece Conference». Τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον εμφανή» τόνισε, ουσιαστικά, απευθυνόμενος στην τρόικα, από την οποία η κυβέρνηση ζητεί ήπια προσέγγιση ώστε να μη διακυβευτεί η ανάκαμψη.

Άλλωστε ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, χάρη κυρίως στην εξασφάλιση της πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του δημοσιονομικού εξορθολογισμού».

Επικαλείται αυτά ώστε να αποφύγει τον σκόπελο των νέων δημοσιονομικών μέτρων ασχέτως βέβαια με τη βούληση των δανειστών.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 20 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.