ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες στο "R": Πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μόνο με νέα μέτρα

17:55 - 20 Σεπ 2013 | Πολιτική
Οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες στο "R": Πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μόνο με νέα μέτρα
Εν όψει των γερμανικών εκλογών της Κυριακής, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Άγκελα Μέρκελ, Νόρμπερτ Μπάρτλε μίλησε στο "R" για το όραμα των Χριστιανοδημοκρατών για τη Γερμανία, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Την αντίθεσή του σε ένα μεγάλο συνασπισμό με τους αντίπαλους Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασε στο "R" ο βουλευτής και βασικός ομιλητής του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών για την Οικονομία στο γερμανικό κοινοβούλιο, Νόρμπερτ Μπάρτλε. Ο γερμανός πολιτικός ωστόσο υποστηρίζει τη διατήρηση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος με τους Φιλελεύθερους, ενώ επιμένει στη διατήρηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπάρτλε αναφέρει: «Το αποτέλεσμα στη Βαυαρία της προηγούμενης Κυριακής είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τις ομοσπονδιακές εκλογές. Τώρα το στοίχημα είναι, να κερδίσει η CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες) τις εκλογές και η κ. Μέρκελ να παραμένει καγκελάριος. Θεωρώ σίγουρο, ότι όπως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις, η FDP (το κόμμα των Φιλελευθέρων) θα καταφέρει να εξασφαλίσει την είσοδό της στο κοινοβούλιο και υποστηρίζω τη διατήρηση του υπάρχοντος κυβερνητικού συνασπισμού.

merkel steinbruck594

Είμαστε μακριά από τους Σοσιαλδημοκράτες

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μπάρτλε: «Το SPD (Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών) και το Κόμμα των Πρασίνων με τα σχέδιά τους για τη φορολογία, την αναδιανομή εισοδήματος και τα επιδόματα έχουν απομακρυνθεί πάρα πολύ από την CDU/CSU. Γι' αυτό το λόγο με δυσκολία μπορώ να φανταστώ μία συνεργασία με αυτά τα κόμματα. Μία συνεργασία με τα υπόλοιπα γερμανικά κόμματα την αποκλείω τελείως».

Το όραμα για τη Γερμανία

Σχετικά με τους στόχους των Χριστιανοδημοκρατών ο γερμανός βουλευτής επισημαίνει στο "R" ότι: «Ο στόχος μας παραμένει η κοινωνική μεικτή οικονομία. Μας φέρνει ευμάρεια και κοινωνική ασφάλεια. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους. Η Πολιτεία φροντίζει να θέτει τα σωστά πλαίσια.
Οι Χριστιανοδημοκράτες θα βελτιώσουν περαιτέρω τις συνθήκες για τη μεσαία τάξη και για τη βιομηχανία, ενώ θα μειώσει την περιττή γραφειοκρατία. Χωρίς να αυξήσουμε τη φορολογία θα επενδύσουμε στην οικογένεια, την Παιδεία και τις υποδομές. Σε διεθνές επίπεδο θα τεθούμε υπέρ της μετριοπαθούς φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και για αυστηρούς κανονισμούς στις χρηματαγορές».

bundestag barthle940

Χρειαζόμαστε μία ενοποιημένη Ευρώπη

Μάλιστα, όπως προσθέτει ο κ. Μπάρτλε: «Προτεραιότητά μας είναι η συμμόρφωση στις συνταγματικούς κανόνες για το χρέος και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μέσα στα επόμενα χρόνια μπορούμε να ξεκινήσουμε με την απομείωση του τεράστιου χρέους από παρελθόν».
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προειδοποιεί επίσης: «Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί από μόνο του να προστατέψει τα συμφέροντά του και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του για τις μελλοντικές γενιές» και υπογραμμίζει: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την παρούσα κατάσταση για αλλαγές, προκειμένου η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση, απ' ότι ήταν πριν από αυτή. Γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε εκτός από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, και μία πιο βαθιά ενοποιημένη Ευρώπη. Στη διαδικασία αυτή πρέπει να πάρουμε μαζί μας και τους Ευρωπαίους, ώστε να μην γυρίσουν την πλάτη τους στην ιδέα της «Ευρώπης». Πρέπει λοιπόν να φέρουμε πάλι στο προσκήνιο την ιδέα, ότι η Ευρώπη είναι πολύ περισσότερα από την κρίση. Προγράμματα βοήθεια ή οικονομική και νομισματική ένωση. Η ενωμένη Ευρώπη σημαίνει για εμάς ειρήνη, ελευθερία και ασφάλεια».

Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Μπαρτλε εξέφρασε τον σεβασμό του προς τους Έλληνες, ενώ υπήρξε σταθερά αρνητικός σε ότι αφορά το κούρεμα του χρέους και σε ένα νέο πακέτο.

angela-merkel515

Ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα θα συνοδευθεί με νέα μέτρα

Συγκεκριμένα δήλωσε στο "R": «Οι γερμανικές εκλογές δεν παίζουν κανέναν ρόλο για την Ελλάδα. Η επίτευξη της ανάπτυξης είναι υπόθεση της ίδιας της Ελλάδας, η οποία έχει θυσιάσει και έχει πετύχει πολλά. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Η CDU/CSU υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η επιτυχημένη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη. Όσον αφορά την Ελλάδα δύο πράγματα είναι σαφή: Ένα νέο πακέτο βοήθειας μπορεί να δοθεί μόνο με νέες μεταρρυθμιστικά μέτρα, ενώ απορρίπτουμε ένα νέο κούρεμα του χρέους.

 

Νίκος Ιτσινές

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 18:19 - 20 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.