ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών το κυνήγι όσων χρωστούν στα Ταμεία

10:24 - 23 Σεπ 2013 | Πολιτική
Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών το κυνήγι όσων χρωστούν στα Ταμεία
Στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας θα προχωρεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στην υλοποίηση, έστω και με ελλιπή τρόπο, ενός από τα προαπαιτούμενα, που είχε θέσει η Τρόικα, προχώρησε η ηγεσία του του Υπουργείου Εργασίας. Πλέον μεταβιβάζεται η διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στόχος της δράσης είναι να ενταθεί το κυνήγι είσπραξης των οφειλών προς τα Ταμεία, που ωστόσο δεν καταβάλλονται λόγω οικονομικής αδυναμίας των ασφαλισμένων, ειδικά στον ΟΑΕΕ...

Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιοποίησε το ΙΚΑ σε πρώτη φάση στο ΚΕΑΟ θα διαβιβάζονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και μεταγενέστερα οι αντίστοιχες οφειλές του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. Οι οφειλές που διαβιβάζονται πρέπει να είναι μη ρυθμισμένες και άνω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή και τυχόν επιβαρύνσεις). Το ίδιο ισχύει και για τις οφειλές που κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων οφειλετών των Ασφαλιστικών Οργανισμών (μητρώο οφειλετών), που θα περιλαμβάνει το ύψος των οφειλόμενων ποσών, την αιτία και τη χρονική περίοδο που ανάγονται, την τήρηση στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων. Ακόμη, το ΚΕΑΟ θα αναλάβει τη η μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και το σχεδιασμό και εκτέλεση δράσεων για την ταχύτερη άντληση ασφαλιστικών οφειλών.

ofeiles600 230913

Τα σημεία ελέγχου στο Υπ. Εργασίας

Στην επίσκεψή της πάντως στο υπουργείο Εργασίας, οι επικεφαλής της τρόικας θα θέσουν το ζήτημα της αναδιοργάνωσης των προγραμμάτων και του οργανογράμματος του ΟΑΕΔ. Στο τραπέζι έχει ήδη πέσει η μείωση των απαιτούμενων μηνών κατά τους οποίους μια επιχείρηση δεν θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε απολύσεις προκειμένου να συμμετάσχει σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Παράλληλα πάντα σε εκκρεμότητα στις διμερείς συζητήσεις είναι η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη λήψη απόφασης απεργιών, ενώ το «καυτό» θέμα της μείωσης
των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, αρχής γενομένης από το 2014, που αφορά άμεσα την ανταγωνιστικότητα παραπέμπεται λόγω κόστους εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ στις καλένδες....

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 23 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.