ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς στην Ουάσιγκτον: Αγώνας δρόμου για χρέος, επενδύσεις και Κυπριακό

00:05 - 02 Οκτ 2013 | Πολιτική
Σαμαράς στην Ουάσιγκτον: Αγώνας δρόμου για χρέος, επενδύσεις και Κυπριακό
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ουσιαστικά η συνάντηση σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας μακράς διαπραγμάτευσης για το πώς θα δοθεί λύση στο «γόρδιο δεσμό» της διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Το τετ α τετ Σαμαρά - Λαγκάρντ, διήρκεσε 45 λεπτά και συζητήθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως προκύπτει μετά και από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας.
Εξερχόμενος της συνάντησης ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε συζήτηση που πήγε καλά» και ότι «συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Λαγκάρντ αναφέρει:
«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και εγώ είχαμε μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Επαίνεσα την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα προς την δημοσιονομική της προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική σταθεροποίηση και υπογράμμισα την σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει».
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διέρρευσε ότι «η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα», ότι «έγινε ανασκόπηση της πορεία της ελληνικής οικονομία και της προοπτικής της, καθώς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος», αλλά και ότι «συζητήθηκαν όλα τα θέματα».  

Πάντως πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά, ΕΚΤ και Κομισιόν, ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια. Ο στόχος είναι να δοθεί μια περίοδος χάρητος, να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής, με τέτοιο τρόπο που οι απαιτήσεις εξόφλησης δόσεων δε θα συσσωρεύονται χρονικά, αλλά και να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων. Κι αυτό χωρίς να γίνεται λόγος για «κούρεμα» κεφαλαίου, καθώς αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου δομικών αλλαγών στην Ε.Ε., που φύσει και θέσει δεν επιτρέπει τέτοιες πρακτικές bail out.

Στη συζήτηση αυτή το ΔΝΤ κρατά αποστάσεις καθώς έχει συγκεκριμένες ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, για το οποίο ζητεί γενναίο κούρεμα. Άλλωστε, είναι γνωστές οι αιτιάσεις των αναπτυσσόμενων κρατών – μετόχων του ΔΝΤ, που δε θεωρούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα «βγαίνει» και σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους.

Σημειώνεται οι αποπληρωμές που αφορούν το ΔΝΤ, για το 2014, είναι περί τα 7,5 δισ. ευρώ και 8,5 δισ. ευρώ το 2015. Οι απαιτήσεις αυτές, όμως, το 2014 εξισορροπούνται από εισροές (δόσεις του δανείου) του ΔΝΤ.

samaras699 011013

Μετά τη συζήτηση για το χρέος και το τετ α τετ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μπαίνει και πάλι η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και τα πολιτικά θέματα. Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται την Τετάρτη η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς και με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα γεωστρατηγικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το Κυπριακό, για το οποίο οι ΗΠΑ προωθούν τετραμερή «συνεννόηση», κάτι που για την ελληνική πλευρά εδώ και χρόνια αποτελούσε διαδικασία non grata.

Πρόθεση των ΗΠΑ είναι με «όχημα» τα ενεργειακά αποθέματα νότια της Κύπρου να προωθήσουν μια λύση στο Κυπριακό, που θα ικανοποιεί την Άγκυρα και θα ανοίγει το δρόμο, ώστε να διαμορφωθεί ένας ενιαίος χώρος συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, Κύπρου κι Ελλάδας.

Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τους CEO των εταιρειών Dow Chemical, IBM, Johnson & Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, MAstercard, MacGrow Hill, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την εκδοτική ομάδα της Wall Street Journal και το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στην οποία θα παραστούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος.

samaras us011013
Στις επαφές με τα στελέχη των μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ, αλλά και τους opinion makers ο κ. Σαμαράς αναμένεται να εκφράσει την αισιοδοξία του η Ελλάδα βγει στις αγορές, ενώ θα καλέσει τους ξένους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνει η χώρα. Θα είναι η πολλοστή φορά που Έλληνας πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια επιδιώκει κάτι τέτοιο, ωστόσο τώρα υπάρχει η αισιοδοξία ότι λόγω της καλής γεωστρατηγικής συγκυρίας και των αγαστών σχέσεων με το Εβραϊκό λόμπι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο έτοιμη κι ώριμη αυτή τη φορά είναι η Ελλάδα να δεχτεί μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις. Εκεί θα έχει ενδιαφέρον το τι θα πει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς οι αναμνήσεις από το ακολούθησε από προηγούμενες τέτοιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος δεν ήταν και οι καλύτερες...

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 07:27 - 02 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.